Bivša britanska premijerka potrošila tisuće funti na catering dok je bila na funkciji

Foto: EPA

Bivša britanska premijerka Liz Truss potrošila je više od 15.000 funti na catering tijekom leta za Australiju dok je bila ministrica vanjskih poslova, piše Independent.

Britanski porezni obveznici platili su više od 1400 funti po osobi za 12 vladinih dužnosnika na jednom putovanju u Australiju.

Catering za letove u Australiju u siječnju 2022. koštao je ukupno 15.639 funti, što je 3.4 posto od ukupnih 454.626,59 funti troškova karata. Vlada je rekla da iznosi također uključuju širu logistiku upravljanja privatnim zrakoplovom, poput opreme za ugostiteljstvo, kao i hrane i pića.

Glasnogovornik Liz Truss rekao je: "Liz je imala mnoge odgovornosti kao ministrica vanjskih poslova, ali mora biti jasno da organiziranje cateringa tijekom leta na inozemnim putovanjima nije među njima."

Laburistica: Torijevci ignoriraju krizu s kojom se suočava ostatak zemlje

Catering za putovanje Liz Truss u jugoistočnu Aziju u studenom 2021. iznosio je 12.742 funte, što je 4.2 posto ukupnih troškova leta od 300.545,39 funti. Tijekom posjeta Indoneziji u ljeto 2022. catering je koštao 5604 funte, što je bilo 431 funtu po osobi i 1.5 posto od ukupnih 369.000 funti troškova.

Članica laburističke stranke Emily Thornberry rekla je da brojke pokazuju gramzivost ministara konzervativne vlade. Dodala je da političari "rezerviraju privatne avione za sebe, ignorirajući teret poreznih obveznika, te su ravnodušni prema krizi troškova života s kojom se suočava ostatak zemlje".

Liz Truss je prošle godine također negirala da je potrošila 12.000 funti na korištenje kuće na imanju na koje je imala pristup kao ministrica vanjskih poslova.

Liz Truss je postala premijerka nakon što je na toj poziciji zamijenila Borisa Johnsona uslijed stranačkih previranja među konzervativcima. No, slična je sudbina zadesila i nju pa je nakon ni dva mjeseca podnijela ostavku, a naslijedio ju je Rishi Sunak

Pročitajte više