Bivša liberijska ministrica pravosuđa ide doživotno u zatvor zbog ubojstva nećakinje

Screenshot: YouTube

Bivša glavna sutkinja Liberije i ministrica pravosuđa Gloria Maya Musu-Scott (70) osuđena je na doživotni zatvor zbog brutalnog ubojstva svoje nećakinje, piše BBC.

Riječ je o jednoj od najpoznatijih liberijskih sutkinja i političarki, koja je isticala da je pobornica prava žena. Umirovila se 2003. godine. Godine 2012. imenovana je predsjednicom Odbora za ocjenu Ustava, dok je Liberija pokušavala ojačati demokraciju i dobro upravljanje nakon autoritarne vladavine i sukoba iz prošlosti.

Ova osuda za ubojstvo označava pad jedne od najpoznatijih liberijskih sutkinja i političarki, koja se ponosila pobornicom za prava žena. Musu-Scott je sada u zatvoru i nada se da će žalbom poništiti presudu.

Sudac ju je osudio jer porota smatra da je kriva za ubojstvo svoje 29-godišnje nećakinje Charloe Musu.

Djevojka ubodena oštrim predmetom

Tijekom suđenja rečeno da je bivša liberijska ministrica, s još tri žene, namjerno nanijela nekoliko tjelesnih ozljeda svojoj nećakinji u njezinom domu prošlog lipnja.

Djevojka je zadobila ozljede na prsima, desnoj ruci, lijevom bedru i lijevom pazuhu nakon što je ubodena oštrim predmetom, za koji se pretpostavlja da je nož, stoji u optužnici. Bivša ministrica i sutkinja je odbacila optužbe rekavši da je za smrt njezine nećakinje odgovoran ubojica koji je ušao u njezin dom u glavnom gradu Monroviji.

Uhićenje Musu-Scott bilo je šok za mnoge Liberijce, a njezino se suđenje pomno se pratilo, osobito u vrijeme priprema za predsjedničke izbore u prosincu.

Istaknuta članica političke stranke novog predsjednika Liberije

Musu-Scott je bio istaknuti član političke stranke novoizabranog predsjednika Josepha Boakaija. Ona je bila dio moćnog pravnog tima koji je uspješno osporio odbijanje izbornog povjerenstva da strankama dopusti uvid u birački popis. Boakai bi trebao položiti predsjedničku prisegu 22. siječnja.

Rođaci, prijatelji i pristaše bivše ministrice plakali su u sudnici nakon što je sudac Roosevelt Z. Willie osudio nju i tri druge žene u dobi od 80, 36 i 20 godina, izvijestili su lokalni mediji.

Njezin odvjetnik Augustine Fayiah rekao je za BBC da će se žaliti na njezinu osudu i kaznu u narednim danima.

Pročitajte više