Bivša šefica u Državnim nekretninama: Kolegice su Banožiću kupovale peglu, jastučiće

Screenshot: N1, Foto: Robert Anić/Pixsell

HRVATSKI sabor sjednicu nastavlja raspravom o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača. Cilj Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, poručuju iz resornog Ministarstva pravosuđa, učinkovita je zaštita prijavitelja nepravilnosti koja uključuje i osiguravanje dostupnih i pouzdanih načina prijavljivanja nepravilnosti.

U saboru su povodom toga bile Maja Đerek, koja je u današnjem Nacionalu govorila o nepravilnostima u Državnim nekretninama, te Adrijana Cvrtila, žena koja je razotkrila korupciju u Kutini.

"Banožić je sam sebi birao stan"

Đerek je novinarima rekla da integritet, savjest i moral nemaju cijenu. Između ostalog, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan, prenosi N1.

 

“Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega”, rekla je Đerek danas novinarima u saboru.

"Renata Sabo mi se povjerila vezano uz taj stan. Rekla je da su odmah po njegovom stupanju na dužnost odmah išli pogledati taj stan, potom je dala kolegicama iz Sektora za tehničke poslove nalog da se taj stan u što kraćem roku obnovi. Stan je bio u gotovo derutnom stanju, čega se sjećam po fotografijama iz naše interne baze. Trebalo je u njega uložiti znatan novac. Nije istina da je stan bio polunamješten, u njemu nije bilo ničega. Kolegice su mi pričale kako su išle kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i slično", opisuje Đerek u razgovoru za današnji Nacional kako je ministar Banožić došao do stana u kojem živi.

Đerek tvrdi i da je Sabo rekla da će Banožiću ponekad djeca dolaziti u posjet iz čega se može zaključiti da je on sam živio u tom stanu.

"Još nisam vidjela da bilo koji ministar za sebe bira stan kao što je to učinio Banožić", dodala je.

O Brkiću

Đerek je za Nacional rekla kako je Jozo Brkić bio jedan od najvećih dužnika te da su problemi s njim počeli kada je počela otkazivati ugovore neplatišama i davati naloge za ispostavljanje računa.

"Jozo Brkić na to je loše reagirao. Počeo mi je slati e-mailove da storniram potraživanja. U jednom slučaju prodao je tvrtku preko koje je bio u zakupu jednog poslovnog prostora, ali kupac je zbog duga poništio ugovor. Brkić mene smatra odgovornom jer sam mu razbila valjda poslovni model preprodaje. Otkrila sam i da je bio povezan s jednim zaposlenikom.

Renata Sabo me upozoravala da ne izlazim u javnost s informacijama", priča Đerek za Nacional.

"Prijavljivala sam svašta"

Naglasila je kako je prijavljivala činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, to su ogromni novci.

"Prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava", rekla je.

"Frka-Petešiću stan obnovljen u mjesec dana"

Rekla je kako Frka-Petešića ne bi komentirala, jer u tom sektoru nije radila, ali ima saznanja jer je radila u Državnim nekretninama.

"Činjenica je da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen", dodala je.

Na pitanje kome je sve prijavljivala nepravilnosti, odgovorila je: "Prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, na kraju sam podigla dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa, podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek."

Maja Đerek diplomirana je pravnica s položenim pravosudnim ispitom i više od 12 godina radnog iskustva na raznim poslovima u struci, do 19. listopada 2020. bila je zaposlenica tvrtke Državne nekretnine, a 29. rujna 2020. uručena joj je Odluka o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika. Istoga tog 29. rujna istjerana je iz svog radnog prostora u Državnim nekretninama te su joj oduzeti službeni mobitel i mogućnost korištenja službenog e-maila, iako je zaposlenica Državnih nekretnina ostala do 19. listopada 2020., navodi Nacional koji je i objavio njezina saznanja.

Pročitajte više