Bivša škotska premijerka plakala na saslušanju o koroni. Priznala brisanje poruka

Screenshot: Youtube

Nicola Sturgeon borila se sa suzama dok je na saslušanju o razdoblju koronavirusa govorila kako "velikim dijelom" nije željela biti škotskom premijerkom u trenutku izbijanja pandemije. Priznala je Jamieju Dawsonu, savjetniku u istrazi, kako misli da je Boris Johnson bio "pogrešna osoba" za britanskog premijera.

"Bila sam premijerka kad je izbila pandemija. Velik dio mene je želio da nisam na toj dužnosti. Ali bila sam i željela sam biti najbolja moguća premijerka u tom razdoblju. Na drugima je da prosude u kojoj mjeri sam uspjela", kazala je, prenosi Sky News.

U sklopu istrage provjerava se odgovor decentralizirane administracije na pandemiju. Tijekom saslušanja razgovaralo se i o spornim porukama na WhatsAppu. Sturgeon je 2021. obećala novinaru kako će predati svoje WhatsApp poruke iako je znala da su već izbrisane.

"Možda odgovor novinaru nije bio dovoljno jasan"

Sad se ispričala ako odgovor Ciaranu Jenkinsu, novinaru Channela 4, "nije bio tako jasan" kao što je trebao biti. Priznala je kako je izbrisala svoje WhatsApp poruke i naglasila kako je škotska vlada navedenu aplikaciju koristila prečesto tijekom pandemije.

Ipak, tvrdi da se odluke nisu donosile preko aplikacije za razmjenu poruka. Poručila je kako je škotska vlada bila otvorena, transparentna i odgovorna tijekom pandemije. Istaknula je kako nisu sve odluke bile ispravne i da su donesene neke pogrešne procjene. 

"Otvorenost i transparentnost prema škotskoj javnosti bila mi je vrlo važna od samog početka pandemije. Svakodnevno sam tijekom duljeg razdoblja komunicirala s javnošću", napomenula je. 

"Rijetko sam koristila neformalna sredstva komunikacije"

"Neće svaka odluka biti ispravna i donijet ćemo pogrešne procjene, a danas će mi biti nedvojbeno predočeni slučajevi zbog kojih ću, nakon razmišljanja, pomisliti da smo mogli biti transparentniji nego što smo bili", nastavila je. 

"No s obzirom na prirodu hitne situacije s kojom smo bili suočeni, izgradnja odnosa povjerenja s javnošću bila je važna. I po mom mišljenju, tadašnjem i sadašnjem, to je moralo biti izgrađeno na duhu otvorenosti", rekla je. 

Ponovila je kako nije koristila neformalne aplikacije za razmjenu poruka za donošenje odluka. "Nisam rekla, a ne tvrdim ni danas, da nikada nisam koristila neformalna sredstva komunikacije. Ono što govorim je da sam to činila vrlo rijetko i ne kako bih raspravljala o bitnim pitanjima ili bilo čemu što bi se moglo opisati kao donošenje odluka", poručila je. 

Odbacila optužbe za tajnovitost

"Postojao je visok stupanj formalnosti oko donošenja odluka škotske vlade", nastavila je. Smatra kako će odluke koje je donijela tijekom pandemije zauvijek utjecati na nju. Kazala je kako se ne sjeća da je 2021. primila e-mail o važnosti zadržavanja relevantnih materijala zbog istrage.

Odbacila je optužbe za "tajnovitost" u ranim danima pandemije, ponajprije misleći na slučaj Nikeove konferencije i zabrinutosti oko ragbijaške utakmice u Murrayfieldu.

Navela je kako problemi oko Nikeove konferencije nisu odmah otkriveni, dok je ragbi utakmici dopušteno da se održi jer je to bio događaj na otvorenom i navijači bi najvjerojatnije pohrlili u pubove da im je zabranjen ulazak na tribine. 

Negirala je tvrdnju kako je škotska vlada "zaspala za volanom" u veljači 2020. i da su odluke prekasno donošene. Također, smatra kako nije preuranjeno donijela odluku o zabrani masovnih okupljanja u ožujku 2020. Zaključila je da žali što ta odluka nije donesena ranije. 

Pročitajte više