Bivša tajnica vlade opet odgodila odlazak u zatvor. Kaže da je lošeg zdravlja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako se danas trebala javiti na izdržavanje kazne od četiri i pol godine zatvora, bivša tajnica u vladi RH Sandra Zeljko, koja je osuđena u aferi Dnevnice, ponovno je to izbjegla. Podnijela je žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojom su joj odbijene molbe za odgodom odlaska u zatvor, a u žalbi je navela da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može biti u zatvoru, piše N1.

Iste argumente koristila je u zahtjevima za odgodom služenja kazne koje je podnosila od rujna 2023. godine kada ju je sud pozvao da se javi u zatvor. U nekoliko navrata molbe su joj odobrene, no na kraju je sud zaključio da se radi o odugovlačenju te da se 22. travnja mora javiti na izdržavanje kazne.

Saucha je već mjesecima u zatvoru

Na rješenje suca izvršenja Sandra Zeljko podnijela je žalbu te dobila još neko vrijeme na slobodi. Zeljko u zatvor ne mora do odluke izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu. Ono joj može žalbu odbiti, ali i prihvatiti te vratiti slučaj sucu izvršenja na novo odlučivanje.

Podsjetimo, Zeljko i Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda premijera u vladi RH i bivši saborski zastupnik, proglašeni su krivima za izvlačenje novca iz državnog proračuna preko lažnih putnih naloga od 2013. do 2016 . godine. Pravomoćna presuda izrečena im je lani u ožujku. Saucha je na izdržavanje kazne od tri godine zatvora otišao u listopadu prošle godine, a u međuvremenu je podnio i tužbu Ustavnom sudu RH. Traži da mu se presuda ukine jer mu suđenje, uvjeren je, nije bilo pravedno.

Kako su izvlačili novac iz proračuna?

Sud je pravomoćno utvrdio da je Saucha tražio od Sandre Zeljko da napravi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika vlade te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju iz državnog proračuna u gotovini. Učinili su to iako zapravo nitko od tih ljudi nije putovao. Utvrđeno je da su izvukli ukupno oko 900 tisuća kuna odnosno oko 120 tisuća eura.

Ključni dokazi o krivnji u aferi Dnevnice bili nalazi grafoloških vještačenja

U njezinom stanu nađeni su obrasci za dnevnice čime je, prema pravomoćnoj presudi, pokušala prikriti visinu iznosa koji je nezakonito isplaćen. "Sa svojom plaćom nije si mogla priuštiti sve kredite, ovrhe i ostale troškove koje je imala u privatnom životu", stoji u presudi.

Ključan dokaz protiv Sauche, koji je cijelo vrijeme negirao krivnju, bili su nalazi grafoloških vještačenja. Vještaci su, naime, utvrdili da je upravo Saucha vrlo vjerojatno skriptor potpisa na spornim putnim nalozima.

"Do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. I kada je revizija ukazala na to, UZOP nije odmah reagirao. Reagiralo se tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Ovakvo je ponašanje poljuljalo povjerenje građana u vlast. Otegotnim smo ocijenili dugotrajnost kršenja zakona, a posebno i Sauchinu visoku poziciju. Sandra Zeljko također je besramno iskoristila svoju poziciju, sjedeći pred vratima čak trojice premijera", navedeno je u obrazloženju presude.

Pročitajte više