Bivša tvrtka Željke Markić organizira ljetni kamp za djecu temeljen na učenjima Opusa Dei

Foto: Hina, Faceboook
 
TVRTKA Ichtis kampovi, čija je vlasnica do prije dva dana bila Željka Markić, na otoku Šipanu će ovo ljeto organizirati dječji kamp. Duhovni program će u kampu provoditi svećenici dominikanci, a bit će temeljen na učenjima Opusa Dei. 
 
2010. godine, tvrtka Sermon, u vlasništvu Željke Markić, kupila je zemljište na Šipanu. Dubrovačka biskupija joj je 4.610 četvornih metara zemljišta i stari mlin naplatila milijun i 138 tisuća kuna, pišu Novosti.
 
Zemljište joj je prodao don Slavko Grubišić, župnik Župe Velike Gospe, a lokalni mediji tada su pisali kako je Markić zemljište dobila ispod tržišne cijene. Preuredila je mlin i izgradila luksuznu vilu s bazenom i malonogometnim igralištem. 
 
Zemljište rekonstruirala bespravno, naknadno legalizirala
 
Dubrovački dnevnik još 2013. godine je pisao kako je predsjednica udruge U ime obitelji, kupljeno zemljište bespravno izgradila, a potvrdila je tada to i Silva Vlašić, pročelnica dubrovačkog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Legalizacija je, piše Novosti, izvršena naknadno. 
 
Dječji ljetni kamp organizira Ichtis kampovi
 
Ichtis kampovi, tvrtka koja će organizirati ljetni kamp za osnovnoškolsku djecu, je tvrtka 'kćer' Markićkinog Sermona. Do prije mjesec dana, tvrtka je nosila ime Neox klinička ispitivanja. 
 
Portal Narod.hr, čiji je izdavač udruga U ime obitelji, ne navodi na svojim stranicama podatke o vlasništvu tvrtke Ichtis kampovi kao niti o računu na koji se sudjelovanje u kampu uplaćuje. 
 
Cvitan nije htio otkriti tko je kome prodao tvrtku i za koji iznos
 
Tu informaciju negirao je i Emil Cvitan, u razgovoru za Novosti. Cvitan je organizator ljetnog kampa, a o vlasništvu nad tvrtkom Ichtis kampovi rekao je: "Tvrtka je moje privatno vlasništvo". 
 
Suočen s pitanjem čija je, zapravo tvrtka, s obzirom da u sudskom registru piše ime Željke Markić, Cvitan je odgovorio: "Mislim da uopće nije važno tko je vlasnik tvrtke. To je trenutno sada na hrvatskom sudu i to će biti moje poduzeće, moj projekt, okej?"
 
Registrirana za brojne aktivnosti
 
Iznos koji je platio za tvrtku Ichtis kampovi nije htio otkriti pravdajući taj podatak 'poslovnom tajnom'. Tvrtka je registrirana za masu djelatnosti poput za obavljanje djelatnosti ispitivanja, proizvodnje, provjere kakvoće i prometa lijekovima i homeopatskim proizvodima, za posredovanje uz klinička ispitivanja, za djelatnosti javnog informiranja, organiziranja zabavnih igara, koncerata ili izložbi, ali i za projektiranje, građenje, uporabu i uklanjanje građevina, nadzor nad gradnjom, usluge nautičkog turizma, organiziranje sportskih aktivnosti, prijevoz putnika, za brojne druge nedefinirane turističke usluge, nakladništvo te gomilu drugih usluga.
Tjedno 36 do 48 djece
 
Cvitan je za Novosti rekao kako će ljetni kamp biti održan na prostoru koji je u vlasništvu Dubrovačke biskupije, a ne na imanju Željke Markić. Tjedno, kako je rekao, očekuju od 36 do 48 djece. 
 
Fotografije ljetnog kampa od prošle godine koje je Markić dijelila na društvenim mrežama pokazivale su kako se kamp održavao u njezinoj novoizgrađenoj vili. Fotografije s ljetnog kampa, lani organiziranog samo za dječake, komentirala je: "Danas završava peti po redu kamp za dečke, na našem imanju na Šipanu."
 
 
Kampus samo za uži krug ljudi
 
Novosti tvrde kako im se javila čitateljica i posvjedočila da su ljetni kampovi organizirani samo za uski krug djece i to djece čiji su roditelji povezani uz ultrakonzervativne krugove. Cvitan je istoj čitateljici u razgovoru otkrio i da duhovni dio programa održavaju svećenici dominikanci. 
 
Djeca će i ovo ljeto na imanju s luksuznom vilom Željke Markić u pet termina moći učiti o programiranju i usput prisustvovati programu koji promovira vrijednosti Opus Dei. RINO instituta. Opus Dei poznat je po odluci osnivanja jednospolne osnovne škole i dječjeg vrtića. Stvarni osnivač tih institucija je Katolička crkva, odnosno Zagrebačka biskupija.
 
Tvrtka Ichtis kampovi prepisana na Cvitana prije dva dana
 
U trenutku pisanja ovog članka, provjerom u podatke dostupne na stranicama sudskog registra, potvrđena je informacija da je tvrtka Ichtis kampovi prepisana na Emila Michaela Cvitana, a iz registra je brisana tvrtka-osnivač Sermon d.o.o. i vlasnica Željka Markić. 
 
Prijepis tvrtke obavljen je u petak, 9. lipnja ove godine.  
 

Pročitajte više