Bivše sovjetske republike sklopile sporazum o slobodnoj trgovini: Rusija Ukrajinu okrenula od EU

RUSIJA je sinoć potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa sedam bivših sovjetskih republika. Ruski premijer Putin to je objavio nakon summita ZND-a (bivše sovjetske republike, bez baltičkih država i Gruzije) u Sankt Petersburgu.

"Složili smo se da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine. Nakon dugih pregovora, intenzivnih i konstruktivnih, riješen je glavni problem. Ovim sporazumom će biti uspostavljena dugoročna osnova naših ekonomskih i trgovinskih odnosa", poručio je Putin. "Naše ekonomije postat će konkurentnije", dodao je.
 
Sporazum su, osim Rusije, potpisale Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija, Kirgistan, Moldavija i Tadžikistan. Nisu ga potpisali Uzbekistan, Azerbajdžan i Turkmenistan, iako su najavili da bi to mogli učiniti do kraja godine. Sporazum o slobodnoj trgovini sad trebaju ratificirati parlamenti osam zemalja, prije negoli on stupi na snagu 2012. godine.

Uključivanje Ukrajine ključno za Rusiju

 Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja. Podsjetio je kako su bivše sovjetske republike još 1994. godine potpisale sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali on nikada nije zaživio, jer ga većina zemalja nije ratificirala, uključujući i Rusiju.
 
Rusija, Kazahstan i Bjelorusija također su uspostavile carinsku uniju, koja je stupila na snagu u ljeto 2010. godine, a Rusija svim snagama pokušava u nju uvući i Ukrajinu, piše AFP.
 
Analitičari smatraju kako je upravo ukrajinsko uključivanje u jučerašnji sporazum bilo ključno, jer su Rusi željeli Ukrajinu odvratiti od EU. Ukrajina se nadala kako će upravo s EU potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, ali to je sad dovedeno u veliko pitanje nakon presude Juliji Timošenko. Osim toga, aktualni predsjednik Janukovič je puno više naklonjen Rusiji.

Pročitajte više