Bivše vodstvo MTČ-a osumnjičeno za zlouporabe "teške" 14,7 milijuna kuna

ČAKOVEČKO tužiteljstvo podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika Uprave MTČ Tvornice rublja Andreasa Stefana Kreste (38), njegove supruge (33) i bivšeg predsjednika Uprave MTČ-a Miljenka Bregovića (44) zbog brojnih gospodarskih zlouporaba "teških" više od 14,7 milijuna kuna.

Bregovića i Krestu se sumnjiči da su oštetili državni proračun i fondove jer nisu platili oko šest milijuna kuna poreza i doprinosa dok su od 2002. do 2006. bili predsjednici uprave MTČ.

Kresta se dodatno sumnjiči da kao čelni čovjek MTČ Tvornice rublja u te četiri godine također nije plaćao porez i doprinose i to u iznosu od 5,7 milijuna kuna.

Obojicu se sumnjiči i da su bez znanja i odluke Nadzornog odbora MTČ-a promijenili odgovornu osobu za zastupanje u tvrtki-kćeri koje ima sjedište u Njemačkoj. Tužiteljstvo tvrdi da je potom Krestova supruga, kao samostalni referent prodaje u toj njemačkoj tvrtki, ispostavila račune prema MTČ-u u vrijednosti većoj od 210 tisuća eura. Po usmenom nalogu dvojice osumnjičenika čakovečka tvrtka je, kaže tužiteljstvo, njemačkoj tvrtki ukupno platila gotovo 2,2 milijuna kuna.

Sumnja se i da je Kresta kao član Uprave MTČ-a dao nalog prodajnom odjelu da MTČ Tvornici rublja proda pletiva po znatno nižoj cijeni, čime je MTČ navodno oštećen za oko 370.000 kuna.

Bregovića se tereti da je na Skupštini MTČ-a neistinito prikazao odnose sa tvrtkom-kćeri iz Njemačke te da je s jednom tvrtkom iz Sesveta sklopio ugovor o kupoprodaji rabljenog i neupotrebljivog namještaja, nakon čega je toj tvrtki otpisao dugovanje prema MTČ-u i time oštetio tvrtku za 220.000 kuna.

Nadalje ga se, zajedno s Krestom, sumnjiči da su bez odluke Nadzornog odbora međusobno sklopili ugovore o zajmovima u iznosu od oko 130.000 kuna, da iznose nisu vratili u ugovorenim rokovima te da je vraćanje zatvoreno prijebojima.

Kresta se nadalje sumnjiči da je u srpnju 2005., bez opravdanog razloga i protivno odluci Nadzornog odbora, odbio potpisati Sporazum o osiguranju tražbine zalogom nekretnina sa članom Nadzornog odbora jednog od društava koji je prethodno tom društvu pozajmio novac. Taj član Nadzornog odbora je potom podnio tužbe protiv oba trgovačka društva, a Općinski sud u Čakovcu je presudio u njegovu korist, pa su mu morali isplatiti oko 120.000 kuna.

Čakovečko Općinsko državno odvjetništvo je od suda zatražilo da Krestu, koji je nedavno prodao svoje dionice MTČ-a, privremeno oduzme putnu i druge isprave.

Pročitajte više