Bivšem splitskom odvjetniku godina zatvora jer je pijan usmrtio pješaka na pješačkom prijelazu

Foto: FAH

ANDREJ PRAPROTNIK, bivši splitski odvjetnik, osuđen je pravomoćno na godinu dana zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo pješak Frane Obilinović. Izrečena mu je djelomična uvjetna osuda po kojoj će nakon služenja zatvorske kazne biti još dvije godine na kušnji. Ukoliko počini novo kazneno djelo, morat će doslužiti još godinu dana zatvora.

Do ove presude Praprotnik je bio tri puta nepravomoćno osuđen, najprije na uvjetnu kaznu, pa onda na šest mjeseci zatvora i konačno na 16 mjeseci zatvora. Sve presude izrekao je isti sudac. S prve dvije presude Praprotnik ne bi izgubio odvjetničku licencu jer je za takvo što potrebna presuda stroža od šest mjeseci zatvora.

Promijenio ime da se upiše u imenik odvjetnika HOK-a

Na posljednjem suđenju isplivao je bizaran detalj. Praprotnik je, naime, promijenio ime u Andrija kako bi dobio uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. To mu je trebalo da se upiše u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore.

Takav manevar nije mu donio ništa dobro. Uredujući sudac zaključio je kako se neprimjereno ponaša pa više nije našao prostora za primjenu djelomične uvjetne kazne. Praprotnika su koncem 2014. godine izbrisali iz imenika HOK-a.

Pijan u 8 i pol ujutro oborio pješaka na pješakom prijelazu

Bivši odvjetnik oborio je pješaka Franu Obilinovića 28. studenog 2009. godine oko 8.30 sati ujutro na pješačkom prijelazu u Ulici Domovinskog rata. Za upravljač Mazde 323 sjeo je sa 1,29 promila alkohola u krvi, a vožnju nije prilagodio uvjetima. Obilinović je umro u bolnici dva tjedna nakon nesreće.

Praprotnik je u obrani naveo da zbog autobusa nije vidio znak za obilježeni pješački prijelaz. Nakon nesreće je bio u šoku, ustvrdio je kako će se kajati cijeli život. Sudac je zaključio kako je svjesno kršio prometne propise vožnjom pod utjecajem alkohola te brzinom koja nije odgovarala uvjetima i stanju na cesti.

Pročitajte više