Bivši afganistanski predsjednik "nadmudrio" talibane i preživio napad

BIVŠI afganistanski predsjednik, Berhanuddin Rabbani, preživio je danas talibansku zasjedu u sjevernom Afganistanu, odnosno na području koje u posljednje vrijeme bilježi porast militantskih napada.

Kako prenosi Voice of America, talibani su Rabannijev konvoj napali pucnjavom i granatama na raketni pogon u provinciji Kunduz. Afganistanska policija je potvrdila da nitko u konvoju nije ranjen, no da su napadači pretrpjeli nezgode u borbi sa zaštitarima i policijom.

Priznali odgovornost

Rabbani inače podupire afganistanskog predsjedničkog kandidata, Abdullaha Abdullaha, glavnog protivnika trenutnog predsjednika, Hamida Karzaija, na izborima 20. kolovoza. Talibani su priznali odgovornost za napad Rabbanija, dok su militanti obećali prekinuti glasovanje.

U pokrajini Kunduz već drugi dan traju borbe između afganistanske policije i pobunjenika prilikom čega je dosad poginulo osam pobunjenika i dva policajca. Podsjećamo, početkom tjedna militanti su ubili načelnika policije spomenute pokrajine. S druge strane, u južnom su Afganistanu talibanski militanti jučer postavili tri automobilske bombe koje su ubile 14 civila i jednog američkog vojnika.

Pročitajte više