Bivši veleposlanik u Rusiji: Svijet je na korak do novog rata

Screenshot: N1

BIVŠI veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević je gostujući u Novom danu N1 televizije prokomentirao kako će pad projektila ruske proizvodnje na tlo Poljske utjecati na daljnji razvoj sukoba između zapadnih saveznika i Rusije. Kovačević se složio s tvrdnjom bivšeg ruskog predsjednika i trenutnog zamjenika šefa Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrija Medvedeva koji je poručio da se Zapad približava novom svjetskom ratu.

“Jest, svijet je na korak do novog rata, a ključni pomak prema takvoj situaciji je napravila Rusija agresijom na Ukrajinu. Mi vidimo da su Amerikanci suzdržani u povodu utvrđivanja odgovornosti za te projektile, što je i razumljivo, jer ne žele nepromišljeno ući u treći svjetski rat", tvrdi Kovačević.

"Jer ako bi ovaj napad bio ruski napad na članicu NATO-a, bilo bi moguće aktivirati i članak 5 povelje NATO-a i očito Amerikanci to žele izbjeći i inzistiraju na detaljnoj istrazi. Treba reći da drugi događaji koji bi mogli pridonijeti eskalaciji nisu istraženi, eksplozije na Sjevernom toku, kao ni onaj ispaljeni projektil koji je završio u Hrvatskoj”, dodao je Kovačević.

Nitko više ne vjeruje Rusima

Kovačević nije siguran zbog čega sedam mjeseci nakon pada drona u Zagrebu još uvijek nema službenih rezultata istrage. “Najvjerojatnije zato što nema konačnog rezultata, a možemo govoriti i o motivaciji da se u svakom od incidenata istraži njegova geneza jer moguće je da odgovornost nije na onoj strani koja se čini da bi mogla biti odgovorna”, kazao je Kovačević.

Bivši veleposlanik naglašava kako je ruska pozicija znatno otežana jer tvrdnje Rusa više nisu uvjerljive. Podsjetio je da su Rusi govorili kako ne namjeravaju i kako neće napasti Ukrajina, da bi nakon početka ruske invazije Sergej Lavrov izjavio da Rusija zapravo nije napala Ukrajina te da isto tako nema namjeru napasti nijednu drugu zemlju.

"Bilo bi iracionalno da Rusija napadne NATO, ali bilo je iracionalno i napasti Ukrajinu. A da ne govorim o odluci o pripojenju četiriju ukrajinskih oblasti u trenutku kad je Rusija počela gubiti rat na terenu. Zbog takvog niza događaja i raskoraka ruskih lidera sa stvarnošću, uvjerljivost bilo čega što oni danas javno kažu bitno je smanjena”, poručio je Kovačević.

Amerikanci su primirili situaciju

Kovačević sugerira kako se situacija primirila zbog informacija iz američkih izvora, prema kojima se zapravo radi o ukrajinskim antiratnim projektilima, koji su trebali srušiti ruske rakete pa su pali na Poljsku. 

“Čini se da je, ako sudimo i na osnovi izjave poljskog premijera koji nije inzistirao na primjeni članka 5, koji je ostavio otvorenu mogućnost da istraga utvrdi rezultate koji ne bi navodili na zaključak primjene članka, sasvim je sigurna intenzivna komunikacija između američke i poljske diplomacije", istaknuo je Kovačević. 

"Poljska strana je iskazala izrazito odmjeren pristup problemu i možemo očekivati da će nastojanja ponajprije američke strane da ne dođe do žestoke eskalacije biti prihvaćena. Ali kad se u nekoj zemlji vodi rat visokog intenziteta i kad su napetosti između agresora i onih koji pomažu Ukrajini tako velike, onda je moguće da izbiju namjerno ili nenamjerno izazvani incidenti”, rekao je Kovačević.

Primjena članka 5 je objava rata

Kovačević smatra kako je aktivacija članka 4 korak prema primjeni članka 5, ali na temelju izjave poljskog premijera pretpostavlja da će se sve zaustaviti na primjeni članka 4. Uvjeren je da bi primjena članka 5 zapravo značila objavu rata Rusiji.

“Dosad je samo jednom primijenjen, u napadu Al Kaide na SAD 2001. godine, odgovor je bio američki napad na Afganistan jer je ta zemlja dala utočište Osami bin Ladenu. Ovo bi bio drugi slučaj, samo što je suprotna strana danas ona koja se znatno razlikuje od Afganistana, to je nuklearna sila Ruska Federacija", naveo je Kovačević. 

"Postojanje nuklearnog oružja bilo je jamstvo sigurnosti, jamstvo da neće doći do trećeg svjetskog rata jer bi bilo zajamčeno uništenje i vjerujem da će zbog toga biti izbjegnuta primjena članka 5, a to ovisi i o rezultatima istrage”, zaključio je Kovačević.

Pročitajte više