Bivši američki državni tajnik John Kerry odlazi iz Bidenove administracije

Bivši američki senator i državni tajnik John Kerry napustit će dužnost posebnog izaslanika predsjednika Joea Bidena za klimu nakon tri godine, ali će pomoći Bidenovoj kampanji za reizbor, rekla su u subotu dva izvora iz američke administracije. Odluka Kerryja (80) dolazi mjesec dana nakon što je odigrao ključnu ulogu u posredovanju za postizanje međunarodnog sporazuma koji poziva na prijelaz s fosilnih goriva na summitu COP28 u Dubaiju.

On je obavijestio osoblje o svojoj odluci nakon razgovora s Bidenom u srijedu, rekao je Reutersu jedan od izvora upoznat sa situacijom koji je želio ostati anoniman. Administracija nije donijela odluku o tome tko bi ga mogao zamijeniti, rekao je izvor.

Izvori su rekli da će Kerry otići s dužnosti kasnije ove zime. Axios je prvi izvijestio o Kerryjevim planovima. Kerry je kao državni tajnik pod demokratskim bivšim predsjednikom Barackom Obamom također pomogao u postizanju Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015., u kojem su se države obvezale poduzeti korake u borbi protiv klimatskih promjena.

Kerry je prethodno bio demokratski senator iz Massachusettsa, a bio je i predsjednički kandidat svoje stranke 2004. godine izgubivši od Georgea W. Busha. Kerry je bio među prvim visokim dužnosnicima koje je Biden imenovao nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2020.

Pročitajte više