Bivši američki predsjednik Carter (99) prisustvovao komemoraciji za preminulu suprugu

Foto: EPA

Jimmy Carter, 99-godišnji bivši američki predsjednik, koji je na hospicijskoj njezi od veljače, kratko se pojavio u utorak na komemoraciji u Atlanti za svoju suprugu Rosalynn, koja je umrla 19. studenoga.

U kolicima i odjeven u tamno odijelo s kravatom, ušao je u Ujedinjenu metodističku crkvu Glenn Memorial te se smjestio u prvi red, okružen svojom djecom.

Bivšem predsjedniku je preko krila bila prebačena plavo-bijela deka, ukrašena izvezenim nasmiješenim portretom njegove supruge. Par je bio u braku 77 godina.

Kao prva dama, Rosalynn Carter odigrala je značajnu ulogu tijekom njegova predsjedništva od 1977. do 1981. godine, ali i u Carterovom humanitarnom radu nakon što je par napustio Bijelu kuću. Umrla je u dobi od 96 godina.

Jimmy Carter nije se obratio ožalošćenima. Njegov sin James Earl Chip Carter III. poljubio ga je u čelo nakon što je odao počast Rosalynn, nazvavši je "ljepilom" koje je držalo obitelj na okupu.

Bivši predsjednik bio je izložen brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i rak, no odlučio je prekinuti medicinske intervencije i osigurati si hospicijsku njegu u svome domu u Plainsu prije devet mjeseci. Njegova supruga, koja je bolovala od demencije, pridružila mu se u hospicijskoj njezi nekoliko dana prije svoje smrti.

Carter i njezin suprug najduže su vjenčani američki predsjednički par, oženivši se 1946. godine kad je ona imala 18, a on 21 godinu.

Pročitajte više