Bivši Bandićev pročelnik i "roditelji odgojitelji" podigli ustavnu tužbu

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

NESTRANAČKI zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić izvijestio je u srijedu da je zajedno s predstavnicima "roditelja odgojitelja" podnio tužbu Ustavnom sudu protiv presude Visokog upravnog suda o zakonitosti odluke o novčanoj pomoći za "roditelje odgojitelje".

Visoki upravni sud odlučio je 27. veljače da je nova odluka Grada Zagreba o novčanoj pomoći za "roditelje odgojitelje" zakonita i time odbacio žalbe udruga "roditelja odgojitelja", kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja. Osporenom su odlukom uvelike smanjena prava "roditelja odgojitelja" s krajnjom svrhom ukidanja mjere u skoroj budućnosti, rekao je Lovrić na konferenciji za novinare.

"Visoki upravni sud nije slijedio ustavnopravnu praksu"

"Presudom su povrijeđena stečena prava 'roditelja odgojitelja', narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnika mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti", ustvrdio je Lovrić.

Visoki upravni sud u svojom obrazlaganju nije slijedio ustaljenu ustavnopravnu praksu kao ni pravnu doktrinu i ustaljene obrasce postupanja Europskog suda za ljudska prava u srodnim predmetima, dodao je.

Grad Zagreb je ovakvom odlukom, pritom se pozivajući na uštede koje namjeravaju u budućnosti "pametnije" usmjeriti, doveo "roditelje odgojitelje" s više od troje djece, ali i širi krug njegovih građana, u položaj pravne nesigurnosti i time narušio načelo vladavine prava, kaže Lovrić.

Pročitajte više