Bivši zapovjednik HRZ-a: Opremanje Rafalea dodatno košta

Screenshot: HRT/HTV

Bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac gostovao je u emisiji Studio 4 na HTV-u. Poručio je kako je siguran da ne bi došlo do srpske agresije na Hrvatsku da je imala opremljenu vojsku.

"Teritorijalna obrana je bila razoružana, bio je embargo na naoružanje. Suprotna strana je očekivala da ćemo se mi predati, ali nismo", naveo je. Prisjetio se kako Hrvatska na početku Domovinskog rata nije imala adekvatne borbene zrakoplove pa se morala oslanjati na improvizaciju. 

Smatra da se trenutno događaju velike promjene na globalnoj razini. "Danas imamo više centara moći, javlja se Kina, Rusija se diže, na Bliskom istoku imamo Iran. Tko zna što se može dogoditi", istaknuo je. Osvrnuo se i na cijenu Rafalea koji dolaze u Hrvatsku. 

"Školovanje pilota je skupo"

Tvrdi da si Hrvatska može i treba priuštiti borbene avione kao što su Rafalei. "Ako želite imati suverenost u svom zračnom prostoru, ako dođe do rata, a želite imati prevlast u tom zračnom prostoru, vi morate imati nekoliko komponenti da biste uopće mogli razgovarati o tome", izjavio je. 

"Morate imati nekakve lovce presretače, da bi mogli presresti nekoga. Bilo bi dobro, i Hrvatska mora poraditi na tome, da imamo neke protuzračne sustave, raketne sustave, bar srednjeg dometa", nastavio je. Napomenuo je kako dodatno opremanje aviona dodatno košta. 

Objasnio je da je i školovanje pilota skupo. "Mi smo uvijek imali izvrsne pilote, zato treba ulagati u njih", uvjeren je. Rekao je da uloga aviona, ali i drugih sustava, treba biti odvraćanje. 

"Vjerujem da će Ukrajina pobijediti"

"Članica smo NATO-a i moramo imati takve zrakoplove", dodao je. Naglasio je kako se svaka država mora pouzdati sebe.

"Nije NATO samo kišobran, u NATO treba ulagati, no, svaka država treba ulagati u svoju obranu. NATO je savez gdje se ljudi razumiju i velika je stvar biti u tom savezu", poručio je. Ponovio je da Hrvatska treba ulagati u sve tri grane vojske. 

Komentirao je i uvođenje vojnog roka. Vjeruje da moramo imati educirane i uvježbane ljude, koji su spremni na obranu Hrvatske. Govorio je i o ratu u Ukrajini. Smatra da je Ukrajina hendikepirana jer je predala nuklearno oružje. 

"Taj rat se mora završiti na ovaj ili onaj način. Ja vjerujem da će Ukrajina pobijediti", kazao je. Potvrdio je da postoji opasnost od širenja rata pa Hrvatska mora jačati vlastite vojne kapacitete. Zaključio je kako se treba ulagati i u ljude i u kapacitete.

Pročitajte više