Bivši član Povjerenstva za sukob interesa: Odluka da Milić nije kriv je pogrešna

Screenshot: Nacional

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukoba interesa prije par dana je donijelo odluku da glasnogovornik Vlade Marko Milić nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa dopisivanjem sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja Nike Dujmovića u toj tvrtki.

Radi se o predmetu koje je Povjerenstvo otvorilo nakon što su u siječnju prošle godine javnost izašle poruke između Milića i bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića oko zapošljavanja Nike Dujmovića, prijatelja glasnogovornika Vlade. Tjednik Nacional objavio je poruke između Milića i Jakupčića, u kojima je glasnogovornik Milić šefu Hrvatskih šuma 30. rujna poslao poruku sadržaja “Niko Dujmović”, a na koju mu je Jakupčić odgovorio sljedećeg dana porukom “Radit će do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.”. Nakon te poruke, Milić se Jakupčiću zahvaljuje, a ovaj mu odvraća “Nema na čemu”.

Povjerenstvo je odluku da takvo ponašanje ne predstavlja kršenje članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim je propisano da je dužnosnicima zabranjeno utjecati na dobivanje poslova.

"Pogrešna odluka"

S tim se ne slaže Davorin Ivanjek, nekadašnji zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. On smatra da je u ovom predmetu od strane Povjerenstva donesena pogrešna odluka.

"Treba se gledati kroz aspekt zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Kada glasnogovornik Vlade spominje ime dotične osobe, predsjednik uprave kaže ‘radit će godinu dana na neodređeno, takva je praksa, a onda ćemo ga primiti na neodređeno’. To se događa pet dana nakon što je sklopljen ugovor na određeno. Meni osobno u tom kontekstu upravo proizlazi da se glasnogovornik interesirao što će s njim biti dalje i on od predsjednika uprave dobiva garanciju da će ta osoba protekom određenog vremena dobiti posao na neodređeno vrijeme”, rekao je Ivanjek gostujući na N1 Televiziji.

"Kako netko može nekome garantirati da će zaposliti nekoga na neodređeno vrijeme? Postavilo se i pitanje prebacivanja. Povjerenstvo je već imalo posla s takvim situacija. Takvi postupci gdje se vidjelo da su to su bili fingirani natječaji za neko mjesto iz Buzeta. Pretpostavljam da ta osoba tamo nikada nije živjela, a unaprijed se znalo da će se prebaciti u Zagreb gdje živi, a u Zagrebu tada nije bilo mjesta. To su postupci koji itekako bude sumnje. Nekome garantirati da će nakon godinu dana biti sigurno zaposlen na neodređeno, a postoji javni natječaj?, kazao je Ivanjek koji smatra kako nije dovoljno istražen kontekst koji uključuje razmjenu poruka između Milića i Jakupčića.

Pročitajte više