Bivši crnogorski dužnosnik: Vlada je znala da tri policajca pomažu narkobandama

Ilustracija: EPA

BIVŠI glavni tajnik crnogorskog ministarstva pravosuđa Andrej Milković rekao je da je Europol prije par mjeseci upozorio vladu da tri policajca iz Crne Gore imaju preko 50 milijuna eura na svom računu zarađenih od pomaganja narkobandama.

Svaki od trojice policajaca je na svom računu imao više od 50 milijuna eura. Milović je rekao da je ova informacija iznesena bivšoj vlasti tijekom službenog sastanka, piše Balkan Insight

"Prije nepuna dva mjeseca partnerske službe iz inozemstva su na sastanku s vladom istaknule da su identificirale tri policajca na čijim računima ima preko 50 milijuna eura", kazao je Milović za list Vijesti.

Policajci pomagali kavačkom klanu

Portal Libertas je, pozivajući se na izvještaj Europola upućen vladi Crne Gore, imenovao dvojicu viših policajaca. Napisali su da je riječ o Petru Lazoviću i Ljubi Miloviću. Oni su navodno bili povezani s kavačkim klanom koji krijumčari drogu. Policajci su im pružali službenu zaštitu za krijumčarenje droge, duhana i oružja iz Kotora. 

K tome, Lazović je službenik Agencije za nacionalnu sigurnost i sin bivšeg višeg policajca Zorana Lazovića, smijenjenog u ožujku, nakon što su ga vlasti optužile da je povezan s kriminalnim skupinama. Prema izvješću Europola, Lazović i Milović bili su u izravnoj komunikaciji s jednim od vođa kavačkog klana, Radojem Zvicerom, te s Veljkom Belivukom, navodnim vođom nasilne srpske kriminalne grupe uhićenim u veljači 2021.

"Lazović i Milović pružili su zaštitu kavačkom klanu i obavijestili ih o osjetljivim operativnim podacima policije... Pretpostavka je da Milović ima nepoznati bankovni račun na kojem je 48 milijuna eura zarađenih od šverca kokaina", citira Libertas Press izvješće Europola.

Ravnateljstvo policije priopćilo je da nije obaviješteno o izvješću Europola, dok je Specijalni državni tužitelj Vladimir Novović ponovno pokrenuo prekinutu istragu protiv Lazovića i Milovića. Istragu je 20. siječnja zatvorilo specijalno državno odvjetništvo.

Državno odvjetništvo je potvrdilo da je Europol u srpnju 2021. crnogorskom tužiteljstvu poslao transkripte šifriranih poruka. Bivši specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić izjavio je u srijedu da je istraga protiv dvojice muškaraca zatvorena jer je Lazović obavještavao nadređene u policiji o djelovanju narkobande iz kavačkog klana, piše Balkan Insight.

 

Pročitajte više