Bivši diplomat: NATO je daleko od aktiviranja članka 5, ali ovako više ne ide

Screenshot: Twitter

NATO je još uvijek daleko od aktiviranja članka 5, rekao je Robert Pszczel, viši suradnik Zaklade Casimir Pulaski i bivši poljski diplomat. U razgovoru za Sky News Pszczel je rekao da je Poljska bila "marljiva u pogledu nepodizanja uloga i da ne ide ni na kakvu eskalaciju".

Upitan bi li najnoviji napad mogao pokrenuti članak 4 ili 5, rekao je: "Mislim da smo prilično daleko od članka 5 jer bi to uključivalo unaprijed smišljen napad. Poljski predsjednik rekao je da je ovo, nadamo se, izolirani incident, ali je ipak ozbiljan jer je sigurnost jednog saveznika i sigurnost drugih u pitanju."

Rekao je da "nikome nije u interesu eskalacija", ali da istovremeno "ovako više ne može ići". "Rusija ne može prijetiti i izravno ili neizravno ubijati ljude u Europi", dodao je.

Bivši diplomat je dalje rekao, bez obzira na to je li ruski projektil pogodio Poljsku ili ukrajinski projektil koji je pokušavao obraniti teritorij, da se to "ne bi dogodilo da nije bilo bezobzirnog i barbarskog rata Rusije". "Čini se da je u ovom trenutku najbolji način da se to zaustavi osigurati da Ukrajina ostvari pobjedu na bojnom polju jer ona pobjeđuje u ovom ratu", dodao je.

Članak 5 je možda najpoznatiji dio Sjevernoatlantskog ugovora - načelo kolektivne obrane koje znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Pročitajte više