Bivši državni odvjetnik: Šimunić je prekršio zakon, neovlašteno je snimao Tušeka

ODVJETNIK Berislav Živković komentirao je slučaj u kojem je nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić potajno snimio šefa zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka koji mu je nudio tajno financiranje kako bi Šimunić na izbore izašao samo da kontrira SDP-u.

Živković, bivši državni odvjetnik, smatra da snimka u pravilu ne može biti dokaz u eventualnom kaznenom procesu protiv Tušeka.

"Snimka je dobivena kršenjem zakona. Tu je zakon prekršen jer je neovlašteno sniman", pozvao se Živković na Kazneni zakon u razgovoru za N1.

Ima jedna iznimka

"Međutim, postoji jedna iznimka, a to je isto ugrađeno u zakon. Ako preteže interes kaznenog progona nad zakonom, onda snimka može biti dokaz. Najpoznatiji takav slučaj imali smo u predmetu protiv gospodina Sabe", podsjetio je Živković na slučaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, iako ga ne želi uspoređivati s Tušekom.

"Gospodin Sabo je optužen i kazneno osuđen zbog davanja mita. Drugo, gospodin Sabo je bio tada službena osoba koja je koristila svoje službene ovlasti", dodao je.

"Ne znam može li Tušek kao saborski zastupnik nekome dati nešto u županiji"

Živković je snimku razgovora Tušeka i Šimunića čuo kao i drugi. Rekao je da uzimanje iskaza i sve ostalo u postupku koji se sad može očekivati tek slijedi i da nadležna tijela tek trebaju ocijeniti hoće li iz ovoga nastati postupak.

"Ova snimka je miks svega i svačega. Koliko znam, gospodin Tušek je zastupnik u saboru, nema nekih ovlasti u županiji. S druge strane, on nudi neke stvari koje bi se mogle dati gospodinu Šimuniću nakon narednih izbora. Ne znam može li Tušek kao saborski zastupnik nekome dati nešto u županiji. Drugo pitanje je da se dobiju izbori", zaključio je Živković.

Pročitajte više