Bivši finski premijer o prijetnjama Rusije: Spremni smo na sve scenarije

Foto: EPA

ANTTI RINNE, bivši premijer Finske, komentirao je za N1 ruske prijetnje koje su uslijedile nakon odluke Finske za članstvo u NATO-u. Osvrnuo se i na najavu predsjednika Zorana Milanovića da će ulazak Finske uvjetovati izmjenom izbornog zakona BiH.

"Tijekom 75 godina provodili smo svoju vanjsku i sigurnosnu politiku i to je bilo jedno mirnodopsko razdoblje, a sada se sigurnosno okruženje uvelike promijenilo zbog ruske invazije na Ukrajinu. To za nas znači da moramo ponovo promisliti o vanjskoj i sigurnosnoj politici. Moramo nešto dodati jer se čini da snažne obrambene snage i politika vojne neutralnosti nisu dovoljne da se pristupi ovoj situaciji. Zato mislim da nakon duboke analize vlade i parlamenta idemo u najboljem smjeru", rekao je bivši finski premijer za N1.

"Spremni smo na sve scenarije"

Rinne se osvrnuo na ruske prijetnje da bi mogla uslijediti osveta pa rekao da je Finska spremna na sve scenarije. 

"Mi smo nezavisna zemlja i sami donosimo odluku o tome kakvu ćemo vanjsku i sigurnosnu politiku provoditi. Sada zbog ovog agresivnog ruskog rata u Ukrajini moramo opet promisliti o situaciji. Odlučili smo da moramo učiniti nešto više nego prije, a način za to je pridruživanje NATO-u. Spremni smo na sve zamislive situacije koje se mogu dogoditi u ovom međurazdoblju", poručio je.

Misle da je Rusija pod Putinom nestabilna

Premda su odnosi Finske i Rusije bili dobri, Rinne kaže da Rusiju pod sadašnjim Putinovim režimom smatraju nestabilnom. 

"Imali smo dobre odnose. Naši građani s obje strane granice imaju duge i duboke veze. No sada se situacija promijenila. Ne toliko u pogledu toga da obični ljudi ne mogu više imati zajednički suživot, ali Rusija je sada jako nestabilna kada je riječ o Putinovom režimu. To znači da se način na koji smo pristupali našim odnosima prije ove situacije uvelike promijenio" rekao je.

Odgovarajući na pitanje očekuje li Finska da će dobiti pomoć i potporu članica NATO-a u slučaju ruskog napada prije prijema u Savez, Rinne kaže da su oni i sami dobro pripremljeni na tu situaciju.

"Ali mislim da možemo imati povjerenja u potporu članica NATO-a i Europske unije. Imamo članak 42. Ugovora o Europskoj uniji o solidarnosti među zemljama", izjavio je.

Komentirao Milanovićevu izjavu o blokadi ulaska Finske u NATO

Rinne se osvrnuo na Milanovićevu izjavu o blokadi Finske i Švedske po pitanju ulaska u NATO dok se ne promijeni izborni zakon BiH. Bivši finski premijer naglašava da ne vidi poveznicu između tih pitanja.

"Nema nikakve poveznice između izbornog zakona u BiH i finskog zahtjeva za članstvom u NATO savezu. Nadam se da će se sve članice složiti da se Finska pridruži", kaže Rinne za N1.

Pročitajte više