Olujić o aferi AP: Očito je da se radi o anemičnom premijeru

Screenshot: N1

BIVŠI glavni državni odvjetnik i nekadašnji šef Vrhovnog suda Krunislav Olujić je tijekom gostovanja na N1 komentirao aferu AP i ulogu USKOK-a i DORH-a u aferi.

"Sve do istupa Reinera i rijetko viđene političke genijalnosti mislio sam da je AP Andrej Plenković. Međutim, nakon njegovog istupa počeo sam i ja sumnjati.

No posljednjih vremena sve više mislim da je iza AP Augusto Pinochet, čileanski diktator, oličen u osobi hrvatskog anemičnog junaka građanina Andreja Plenkovića. Posve je sigurno da se ovdje radi o hrvatskom premijeru. Očito je da se radi o premijeru anemičnom", rekao je Olujić za N1.

Čega se Plenković boji po Olujićevom mišljenju?

"Sve upućuje na to da su svi oni iz prepiske obavili razgovor s AP. Ono što zbunjuje da građanin AP ne razumije kazneno-pravnu odgovornost od političke odgovornosti. Ono što je trebao je automatski primijeniti kriterij političke odgovornosti i da sve osobe, ako je htio sebe oprati, smijeni. Kako Milića, Kaboka, Katičića, Filipovića, Horvata, Vučković i ostale, da im zahvali na suradnji.

Plenković se najviše boji da je, čuvajući njihovu poziciju, čuvao i svoju. Možda je svjestan činjenica da bi, ako bi se odrekao tih osoba, sve upućivalo na prijevremene izbore, a nakon ove sramotne koruptivne afere iza koje stoji AP i vjerojatno bi bio upamćen u povijesti kao Stanko Stojković, posljednji predsjednik Saveza komunista Hrvatske, i da bi se HDZ raspao tim putem.

Dio njih bi otišao u HSP, dio u HSS, a dio i u SDP, kao što se dogodilo i 90-ih kada je dio članova prešao u HDZ, među njima i preci uvaženog AP", kaže nekadašnji glavni državni odvjetnik.

"AP bi trebao biti ispitan"

Olujić se osvrnuo i na aferu Softver. Kaže da je "AP nekoliko dana prije odluke primio predsjednika te komisije". Aferu s Markom Milićem i Krunoslavom Katičićem usporedio je s aferom zbog koje je uhićen bivši ministar graditeljstva Darko Horvat. 

"Katičić je njegov studentski prijatelj i ne znam čime je zaslužio da se nađe na mjestu glavnog tajnika stranke. Za usporedbu, odrekao se usluga Aladrovića koji je sin lokalnog HDZ-ovog moćnika kako bi dokazao svoju moć.

AP bi po pravilima službe trebao biti ispitan, a DORH je onda trebao donijeti odluku.  Mediji koji rade posao USKOK-a su sada žrtve ove vladavine AP", rekao je Olujić za N1.

Pročitajte više