Karamarkov ekonomski guru: Bila bi katastrofa pustiti Hrvatsku u eurozonu i Schengen

Foto: Romy Bonitz - ifo Institut/Wikipedia, Hina, 123rf, INdex

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker sredinom rujna održao je govor u Europskom parlamentu, u kojemu je iznio niz radikalnih prijedloga za promjene u Europskoj uniji, između ostaloga i da sve članice što brže uvode euro kao svoju službenu valutu. Riječ je o ideji koja je izazvala mnogo reakcija, a o njoj se iznimno oglasio i slavni njemački ekonomist Hans-Werner Sinn koje je za vrijeme Tomislava Karamarka bio predstavljen kao ekonomski guru HDZ-a.

Poznati minhenski ekonomski institut Ifo koji je tada vodio Sinn za HDZ je, dok je Tomislav Karamarko bio predsjednik stranke, izrađivao analizu stanja hrvatske ekonomije te preporuke za poboljšanje stanja. Sinn je i bio na konferenciji koju je HDZ organizirao u Zagrebu, no cijela se stvar zahvaljujući tipičnom HDZ-ovu muljanju pretvorila u parodiju, s obzirom na to da je stranka odbijala predstaviti preporuka njemačkih ekonomista, u jednom trenutku pravdajući se objašnjenjem da se program tek - printa. Na kraju su preporuke njemačkih ekonomista s uglednog minhenskog instituta posve zaboravljene, što svjedoči i o tome koliko je HDZ bio ozbiljan u provođenju ekonomski reformi.

Sinn je u međuvremenu otišao s čela instituta Ifo u mirovinu, ali je i dalje kao jedan od najpoznatijih njemačkih ekonomista prisutan u medijima kroz nastupe i komentare. Nedavno je tako u austrijskom liste Die Presse objavio komentar posvećen Junckerovu govoru, u kojem konstatira da bi uvođenje eura u Hrvatskoj bila katastrofa.

Uvođenje eura u istočnoj Europi dovelo bi do nove krize

“Jedna skupina šetača u prirodi se izgubila. Cilj im je doći do dvorca koji se vidi s brežuljka na kojem stoje, ali utabani put pred njima očito ne vodi u tom smjeru. Vođa skupina na to onda reagira prijedlogom da se što ubrzanim korakom upute tim putem. To je situacija u kojoj se Europska unija i njen predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker nalaze u ovom trenutku”, piše ironično na početku  komentara ekonomist Sinn te konstatira da se uvođenje eura pokazalo kao promašaj jer je na jugu Europe dovelo do “kreditnog mjehura” koji je “uništio njihovu konkurentnost” te doveo do “ogromnih programa pomoći sjevernih članica”.

U komentaru Sinn ističe kako su građani Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u vrijeme prije pristupanja Europskoj uniji uzeli previše kredita u eurima i tako upali u financijske nevolje. “Stoga je razumljivo što banke sa Zapada, koje su im lakomisleno davale kredite, sada zagovaraju da se strojevi za tiskanje eura rašire svugdje u EU-u kako bi se tim zemljama omogućilo da tiskanjem novca svoje građane izvuku iz problema, kao što se već u proteklih deset godina u južnoj Europi već događalo.”

Njemački ekonomist predviđa da bi uvođenje eura u istočnoeuropskim članicama koje su trenutno izvan eurozone “dovelo do istog kaosa kakav se dogodio i još uvijek događa u južnoj Europi”. Protivi se i proširenju schengenskog prostora jer se pokazalo u izbjegličkoj krizi da Europa ionako nema dobar nadzor nad svojim unutarnjim i vanjskim granicama. Predviđa i da će se članice Višegradske skupine protiviti proširenju Schengena na Rumunjsku, Hrvatsku i Bugarsku jer će se tako povećati broj izbjeglica koje ulaze u EU.

Pročitajte više