Bivši HDZ-ov župan dobio kuću u Glini na trajno korištenje. Najam plaća jednu kunu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

BIVŠI HDZ-ov župan Ivo Žinić dobio je na trajno korištenje državnu kuću u Glini. Radi se o istoj onoj kući za koju su mediji otkrili da je Žinić s obitelji koristio zadnjih 25 godina i plaćao od 0 do 100 kuna najma, dok je godinama posjedovao i trećinu kuće u Marinbrodu pokraj Gline.

Kako javlja Jutarnji, država je 18. siječnja ove godine Žiniću dodijelila kuću na trajno korištenje, uz najam od jedne kune mjesečno. Radi se o kući koja je bila u vlasništvu glinske obitelji Paspalj, koja je u Oluji izbjegla u Srbiju, a država je nekretninu otkupila krajem 1999.

"Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i obnovu Sisačko-moslavačke županije donio je Rješenje kojim se utvrđuje da Ivo Žinić ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam obiteljske kuće u državnom vlasništvu na adresi Glina, Runjaninova 7", stoji u odgovoru Odjela Jutarnjem.

Rješenje mu je, tvrde, dodijeljeno kao branitelju temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, nakon što je utvrđeno da Žinić nema u vlasništvu ni jednu drugu nekretninu.

Podnio zahtjev za darovanje

Žinić je 2008. godine podnio zahtjev za darovanje kuće, piše Jutarnji. Taj zahtjev nije riješen, pišu, jer je godinama uporno odbijao vratiti novac koji je država uložila u obnovu njegove roditeljske kuće u Marinbrodu.

Kako bi ostvario pravo na darovanje kuće u Glini, država je od Žinića tražila da vrati novac uložen u obnovu njegove trećine kuće u Marinbrodu. Na pitanje je li taj novac napokon vratio i o kojem iznosu je riječ, iz Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje su odgovorili da je vratio 90.980,05 kuna koliko je iznosio trošak obnove njegove trećine obiteljske kuće u Marinbrodu. 

Pročitajte više