LOKALNI IZBORI

Svećenik na Fejsu pokrenuo kampanju protiv bivšeg HDZ-ovca. Ovaj kaže da je tužan

Foto: Facebook/Miranda Cikotic/Pixsell

OBJAVA don Stipe Ljubasa, župnika iz Trilja, u kojoj, uoči lokalnih izbora, na Facebook stranici matične Župe svetog Mihovila šalje pomalo zagonetnu poruku biračima bila je jedna od komentiranijih tema na društvenim mrežama proteklog vikenda. Nije nikakva novost da svećenici komentiraju politička zbivanja i agitiraju, ali, eto, svejedno uvijek zabilježimo kad se netko iz institucije koju prisilno financiramo odluči navoditi birače u kojem smjeru trebaju ići.

Gradonačelnik napustio HDZ, svećenik sad na Fejsu zove ljude da ne glasaju za njega

Župnikova poruka za lokalne izbore

Da ne bi bilo dilema, don Stipe je status objavljen u nedjelju popodne naslovio krajnje eksplicitno: "PORUKA ZA LOKALNE IZBORE 2021 GOD." Ispod toga je napisao:

"Kao župnik i dekan ne mogu biti sa strane pred lokalne izbore. NE DAJTE SE ZAVESTI od onih koji bi GRAD stavili u 'IZOLACIJU' koji i mene župnika napadaju, izmišljaju, kleveću, ne čestitaju ni Božić i Uskrs. To ne bi činili ni ortodoksni komunisti.

- Asfalt i sve drugo je pomoć županije i Vlade ne njihovo vlasništvo.

Pamet u glavu ..........................pogotovo mladi.

Vaš župnik don. Stipe."

Tko je bivši HDZ-ovac kojeg proziva župnik? 

Za 21 sat objava je dobila 187 lajkova, ispod nje je napisano 118 komentara, podijeljena je devet puta. Ni previše, ni premalo. Nakupi se na župnom profilu katkad više od 200, pa i 300 lajkova, naročito pod blagdanskim čestitkama. Da bi se malo bolje shvatila župnikova poruka, valja ukratko objasniti kontekst. Triljski HDZ odlučio je na predstojećim lokalnim izborima umjesto dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Šipića kandidirati Ivana Bugarina, novog šefa tamošnjeg HDZ-a. Šipić je bio tvrđa, desnija struja HDZ-a, protivio se Istanbulskoj konvenciji.

Nedavno je istupio iz HDZ-a i na izbore odlučio izaći kao nezavisni kandidat i time, kako vidimo, dospio u nemilost mjesnog župnika, koji je našao za shodno podsjetiti kako iza svega dobrog što je urađeno stoji HDZ, koji vlada županijom i državom, a ne sam načelnik.

Župnik ne daje izjave

Nazvali smo don Stipu, no on je odlučio ne širiti temu.

"Nema, zvali su i drugi, nikome od vas ne dajem nikakve izjave", prve su riječi koje nam je uputio don Stipe.

Zašto?

Zato, imam svoje pravo.

Mislio sam da objasnite status.

Ne. Ništa ja nemam objašnjavati, sve je napisano. Nikakvih vam neću davati izjava, nikoga nisam dijelio na ove i one i pomogao sam svakom. Zvali su i drugi novinari, rekao sam da nikome ne dajem nikakve... Što vam piše, to sam pri punoj, dakle, pameti napisao. I to vi ne možete pisati, ništa.

Potom nam je sluga Božji, don Stipe, poželio "svako dobro".

I prekinuo telefonsku vezu.

Gradonačelnik nam kaže da ne bi išao "u raščlambu"

Šipić je bio pričljiviji:

"Ja bih samo rekao, ako mogu ovako otvoreno, da pripadam toj istoj katoličkoj vjeri, jer sam diplomirani teolog, i uvijek su bili odnosi sa svim župama jako dobri, odlični. Prema tome, samo po sebi, objava dovoljno govori i ne bih ulazio u širu polemiku. A Katolička crkva, kojoj i sam pripadam, uvijek je stoljećima bila uz svoj narod. Više biste trebali pitati njega što je s tom porukom htio reći", započeo je Šipić i naglasio kako je činjenica da je on bio protiv Istanbulske konvencije te da se zalaže za to da svatko ima pravo na stav. Naglasio je i da je svake nedjelje na svetoj misi, da izrazito cijeni Katoličku crkvu i da je većina svećenika "na pravom putu". Kad smo ga pitali ubraja li među njih i don Stipu, odgovorio je da ne bi išao "u takvu raščlambu".

"Da, ja sam taj na koga se poruka sigurno odnosi"

"Da, ja sam taj na koga se poruka sigurno odnosi, ne treba od toga bježati. Nisam razočaran. Ja mogu reći, kao čovjek i kao vjernik sam tužan, a ne razočaran. Razočaranje je nešto potpuno drugo, a tužan jesam jer sam pripadnik Katoličke crkve i vjernik koji ide svake nedjelje na misu, zato što mi to znači, a ne zato da se naslikavam ili zato što sam bio pripadnik tog HDZ-a il ovog il onog. Smatram da je u svim strankama najvažniji čovjek. I ako je sebe pronašao u vjeri i ako sebe nije pronašao u vjeri, on je čovjek. Ja ne bih htio da se napravi od toga sapunica", naglašava Šipić.

Pa ponavlja:

"Tamo se nabraja ortodoksni komunistički, bla-bla-bla. Te neke sheme koje su se koristile kad su se koristile. Ja sam sigurno zbog objave tužan, ali ne želim da se niti jedna jedina riječ usmjeri protiv bilo koga. To nije način, ljudi to vide. Ja se ne stidim svoje vjere ni Katoličke crkve", ponovio je Šipić.

Uglavnom, Crkva teško podnosi okretanje leđa HDZ-u.

I, na koncu, don Stipe je obrisao objavu s Facebooka. Premda je nekoliko sati ranije rezolutno stajao iza nje.

 

Pročitajte više