BIVŠI INSPEKTOR UN-A OPTUŽUJE BUSHA I BLAIRA ZA LAŽI

Bivši inspektor UNa za razoružanje Iraka, Amerikanac Scott Ritter, pozvao je u petak SAD i Veliku Britaniju da "priznaju svoje laži", tvrdeći da Irak nije mogao "uništiti svoje oružje za masovno uništenje a da o tome ne ostane trag".

U razgovoru za švicarski dnevnik Le Temps, Ritter poziva Busha i Blaira da "smognu hrabrosti preuzeti odgovornost za svoje laži i iskreno i otvoreno kažu zašto su krenuli u rat".

"Ako se radi o plemenitom križarskom pohodu da se svijet riješi pomahnitalog diktatora, zašto to ne priznate", pita se Ritter koji je u Iraku boravio od 1991. do 1998.

Okomio se na američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda za kojeg kaže da "kako nije imao nikakvog dokaza o postojanju oružja za masovno uništenje tako nema ni najmanji dokaz navodnog uništenja istog tog oružja".

Ritter, koji je i bivši američki obavještajni marinski časnik, upozorava da su obavještajni podaci na koje se pozivao SAD bili ili netočni ili su bili izmišljeni, pa u sumnju dovodi i ostale Bushove izjave, posebice o Iranu.

Ritter je jedan od najžešćih kritičara Bushove administracije.

(Hina) vk sv

Pročitajte više