Bivši istražni sudac Boljkovac osuđen na tri i pol godine zatvora zbog mita

BIVŠI karlovački istražni sudac Juraj Boljkovac nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita.

Vijeće pod predsjedanjem suca Dražena Tripala proglasilo je Boljkovca krivim jer je zlouporabio službenu dužnost, primivši kao istražni sudac karlovačkog Županijskog suda mito od Zdravka Bosiljevca kojem je zauzvrat omogućio puštanje iz pritvora.

Boljkovca je državnom odvjetništvu prijavio upravo Bosiljevac, nakon čega je policija tajno pratila i snimala njihove razgovore koji su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) na suđenju poslužili kao dokaz.

Sud je utvrdio da je Boljkovac od Bosiljevca tražio 15 tisuća eura u trenutku kada je Bosiljevac bio bjegunac pred policijom. Na prvom susretu Boljkovac je primio 2.500 eura, uputivši tada Bosiljevca da se preda, a da ga on kao istražni sudac neće pritvoriti. Boljkovac je dogovor proveo, odbivši istražni zahtjev i pritvor protiv Bosiljevca.

Boljkovac se nakon toga u osam navrata našao s Bosiljevcem koji mu je isplatio još 600 eura i 400 američkih dolara.

Osim zatvorske kazne, Boljkovcu će se, prema presudi, oduzeti taj nezakonito "zarađen" novac.

Obrazlažući presudu sudac Tripalo je naglasio kako je primanje i davanje mita najopasnije kazneno djelo za društvo koje želi biti pravno uređeno, te da je to posebno "pogibeljno" ako se događa u sudstvu.

"Primanje mita negacija je vladavine prava jer potire jedno od temeljnih načela, jednakost svih građana. Ako pravosuđe ne funkcionira ruši se povjerenje građana u pravnu državu i potiče bezakonje", kazao je, među ostalim, Tripalo.

Naglasio je da je Boljkovac kao sudac svega toga bio svjestan, te da time njegov čin "trgovanja pravdom" dobiva još više na težini.

Za Boljkovčevu potrebu da uzme mito, iako je dobrog imovinskog stanja, Tripalo je rekao da ukazuje na karakternu crtu "blisku pohlepi".

"Kriminalno ponašanje sudaca pogubno je i zato kazna mora biti odgovarajuća", kazao je Tripalo, objasnivši kako je Boljkovcu dosuđena kazna koja je bliža gornjoj mogućoj granici za to djelo. Za primanje mita, naime, predviđeno je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kao olakotne okolnosti Boljkovcu su uzete u obzir obiteljske prilike, sudjelovanje u Domovinskom ratu i neosuđivanost.

Presudom je Boljkovcu i na pet godina zabranjeno obnašanje sudačke dužnosti. Jedan od dvojice Boljkovčevih branitelja Ladislav Gruičić izjavio je Hini da ga taj dio presude "zbunjuje" jer je Boljkovac već u mirovini.

Po izlasku iz sudnice Boljkovac i njegovi branitelji nisu željeli komentirati nepravomoćnu presudu, jednu od prvih za korupciju u sudstvu, no Gruičić je najavio žalbu.

Pročitajte više