Bivši Kerumov suradnik sutkinji htio izrecitirati pjesmu pa ipak odustao

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

SPLITSKI Općinski sud će sljedeći tjedan donijeti odluku o optužnici koja bivšeg splitskog dogradonačelnika Juru Šundova tereti za prevaru prilikom dobivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida temeljem 16 lažiranih nalaza. Šundovu je još 2007. godine priznat invaliditet na osnovu PTSP-a u visini od 30 posto.

Danas je na suđenju svjedočila psihijatrica koja je pregledala Šundova i provjerila njegovu liječničku dokumentaciju. Došla je do zaključka kako ima PTSP, ali je ubrojiv. Željko Gulišija, branitelj optuženog, upitao je psihijatricu može li precizno odrediti otkad Šundov ima smetnje s PTSP-om, piše Dalmatinski portal

Posljednje ročište koje se trebalo održati početkom godine je odgođeno jer se Šundov nalazio na Psihijatriji splitskog KBC-a. "Teško je odgovoriti na pitanje. Ta dijagnoza se spominje od 2012. godine. Postavio ju je dr. Ivan Urlić. PTSP je dijagnostička kategorija. Javlja se kao zakašnjeli ili produženi odgovor na stresnu situaciju kod katastrofalnih događaja. PTSP je poremećaj fluktuirajućeg tijeka, kod većine se može očekivati oporavak", odgovorila je psihijatrica. 

Odustao od recitiranja pjesme

Jure Šundov se dosad branio šutnjom, a danas je poručio kako ne želi odgovarati na pitanja. Nije govorio o samim nalazima, ali je zato detaljno opisao svoj ratni put i dužnosti koje je obnašao tijekom Domovinskog rata. Htio je izrecitirati pjesmu "Vojnik ne smije plakati" Ante Nadomira Tadića Šutre.

Na kraju je ipak odustao od toga te je sutkinji Boni Gamulin Frleta predao pjesmu isprintanu na listu papira. "U Domovinskom ratu sam proveo 1987 dana u borbenom sektoru, a u javnosti se stekao dojam da sam ja nekakav lažni branitelj i da je moj ratni put nebitan, a taj ratni put je uzrok svega", rekao je. 

"Da sam gledao rat na televiziji, ne bih imao PTSP"

Podsjetio je kako je još u svibnju 1991. predvodio prosvjed škverana pred Banovinom, pa kasnije radio u Glavnom stožeru oružanih snaga na ustrojavanju borbenih jedinica i bio savjetnik ministru obrane Gojku Šušku. Njegovo izlaganje je prekinula sutkinja. "Niste tu zbog toga. To nije predmet postupka", poručila mu je. 

"Da sam gledao rat na televiziji, ne bih imao PTSP", odgovorio je Šundov sutkinji. "Ovdje je riječ o 16 neistinitih liječničkih nalaza. Kako je došlo do toga? O tome bi trebali pričati", replicirala mu je sutkinja. "Smisao njegove obrane je da je bio u ratu i da zbog toga ima PTSP", uključio se branitelj. Šundov je zatim nastavio s izlaganjem. 

"Vodio sam Operativnu grupu Šibenik s 27 tisuća vojnika, potom Operativnu grupu Sinj. Kao prvi zapovjednik Hrvatske vojske ušao sam u oslobođeni hrvatski grad Benkovac. Kada je bio 'vlak slobode', u Kninu sam podnio prijavak vrhovnom zapovjedniku predsjedniku Franji Tuđmanu", rekao je. 

"Potrebna je samo jedna sekunda da se ostane bez života"

"Potom sam bio zapovjednik logističke brigade. Moj prethodnik je poginuo. S ovakvim ratnim putem nemoguće je nemati PTSP. I dalje se liječim. Ovaj kazneni postupak me vratio u rat, četiri godine proživljavam ovo zajedno s obitelji. Umjesto rehabilitacije, dobio sam progon", dodao je. 

"Tko je prošao rat, zna da je potrebna samo jedna sekunda da se ostane bez života. Sudjelovao sam u ekshumaciji žrtava, ispraćao poginule od 1991. To su sve bili duboko emotivni trenuci, no trebalo je sačuvati dostojanstvo, biti čvrst i sve odraditi bez suza. Htio sam vam pročitati pjesmu 'Vojnik ne smije plakati' Ante Nadomira Tadića Šutre, ali su me savladale emocije", istaknuo je. 

Pročitajte više