Bivši kolumnist proustaškog portala na HRT pozvao Markićkinog suradnika da pričaju o gayevima

Screenshot: HRT

TIHOMIR Dujmović, čovjek koji godinama slovi kao desničarski agitator i jedan od onih koji je bez uvijanja Sanaderu držao ljestve dok je vladao Hrvatskom, u jesenskoj shemi HRT-a dobio je emisiju "Iza zavjese" koja ide nedjeljom ujutro.

Dujmović, bivši kolumnist notornog proustaškog Dnevno.hr-a i dobar prijatelj Velimira Bujanca kojemu je, prije nego je dobio vlastitu na HRT-u, često bio gost u emisiji, u nedjelju je tako pozvao u goste Branka Mijića iz Novog lista i Josipa Jovića iz Slobodne Dalmacije. U emisiju se naknadno uključio i jedan od čelnika udruge U ime obitelji Krešimir Planinić. Osim što je poznat kao desna ruka radikalne Željke Markić, Planinić je široj javnosti poznat po svom zahtjevu da se zabrani Index. No, sud je u srpnju odbio tužbu odvjetnika iz udruge U ime obitelji.

U emisiji se, među ostalim, govorilo o novom Obiteljskom zakonu.

"Svjetonazor mora biti ukomponiran u obiteljski zakon, ali pitanje je i stručnosti i kvalitete. U medijima su izvučene dvije teme, dobro je da se raspravlja o tome je li izvanbračna zajednica, osobe koji su u izvanbračnoj zajednici i žele takav stil života, je li njima doista potreban plašt bračnog odnosa koji mi namećemo njima? Pa da im za 3 godine proizvede isti pravni učinak kao da su u braku? Jesu li to ti ljudi željeli? Mislim da izvanbračna zajednica ima sasvim drugačiji stil od braka i sasvim drugačiju želju partnera u izvanbračnoj zajednica”, kazao je Planinić.

No, gostima nije dugo trebalo da se dotaknu omiljene temje Markićkine udruge i slični - prava homoseksualaca.

Jović je Planinića upitao ulaze li u izvanbračne zajednice i one istospolne.

"Presuda suda za ljudska prava Pajić protiv Hrvatske koja govori da faktički dolazi do toga da ako dajete neko pravo, kao što je pravo na posvojenje izvanbračnoj zajednici, da bi tada trebali to isto pravo prenijeti drugim zajednicama, a to je istospolna zajednica.

“Time bi na mala, ustvari na velika vrata uveli posvojenje djeteta istospolnim parovima. Pitanje je sad je li dobro propisati da izvanbračna zajednica na jednaki način kao i bračna posvaja dijete?”, zaključio je Planinić.

Pročitajte više