Bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije postaje Mesićev vanjskopolitički savjetnik

UNUTAR prijelaznog roka u kojem "novi - stari" predsjednik Republike formira savjetničke timove, došlo je do određenih izmjena i u vanjskopolitičkom timu. Jedna od zanimljivijih izmjena je i imenovanje bivšeg ministra vanjskih poslova bivše Jugoslavije, Budimira Lončara, članom tima vanjskopolitičkog savjetnika Tomislava Jakića.

Lončar, koji je već pomagao Mesiću u pojedinim vanjskopolitičkim kampanjama, a i predsjednikov je dugogodišnji prijatelj i suradnik, nije dosad formalno imenovan članom vanjskopolitičkog tima zbog mogućih negativnih konotacija koje bi njegovo imenovanje moglo donijeti Mesiću.

Čini se da je Mesićeva inicijativa jačanja veza Hrvatske s tranzicijskim i nesvrstanim zemljama, koja se posebno mogla naslutiti u drugoj polovici njegova mandata, rezultirala ovim imenovanjem, koje je zanimljivo i zbog činjenice da bi se na Pantovčak trebao vratiti Tomislav Jakić.

Jakić je razriješen dužnosti predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku krajem srpnja 2003. godine na osobni zahtjev, a njegovo mjesto zauzeo je dotadašnji pomoćnika savjetnika za unutarnju politiku, Ivica Maštruko.

No, Jakićevo imenovanje ne podržavaju SAD. Kako prenosi Jutarnji list, američki veleposlanik Ralph Franck izrazio je u razgovorima s liderima nekih oporbenih stranaka, nezadovoljstvo Jakićevim povratkom u Mesićev vanjskopolitički tim.

Maštruko bi pak, prema nepotvrđenim informacijama, trebao otići u Budimpeštu gdje će vjerojatno preuzeti diplomatsku misiju.

Osim Maštruka, iz Ureda predsjednika mogli bi na druge dužnosti otići nutarnje-politički savjetnik Igor Dekanić, savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić, savjetnik za  društvena i humanitarna pitanja Siniša Jagodić, savjetnik za nacionalnu sigurnost Imra Agotić i vojni savjetnik Petar Stipetić.

Vlatko Cvrtila, koji je krajem prošle godine podnio ostavku s mjesta predsjednika Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, zbog POA-ine afere Puljiz, mogao bi postati Mesićevim savjetnikom za obranu, a dr. Siniša Tatalović savjetnikom za određena pitanja unutarnje politike.

Pročitajte više