Bivši mudžahedin iz BiH povezan s Al-Qaidom

BIVŠI pripadnik postrojbe El Mudžahid koja se borila u sastavu Armije Bosne i Hercegovine tijekom rata u toj zemlji osumnjičen je za povezanost s terorističkom skupinom Al-Qaida koju predvodi Osama bin Laden.

Glasnogovornik stabilizacijskih snaga u BiH (SFOR) Yves Vanier izjavio je u Sarajevu kako je istraga o djelovanju i vezama Sabahudina Fiuljanina uhićenog prije mjesec dana kod Brčkog potvrdila da je on bio povezan s Al-Qaidom. ´Takvu infomraciju jučer smo proslijedili i premijeru Federacije BiH Aliji Behmenu te federalnom Ministarstvu unutranjih poslova´, kazao je novinarima Vanier.

Filjanin, Bošnjak podrijetlom iz Sandžaka u Srbiji, uhićen je 26. listopada pod sumnjom da je nadzirao objekte i pripadnike SFOR-a u sjevernom dijelu BiH gdje su uglavnom raspoređeni američki vojnici. On je postao sumnjiv jer je u nekoliko navrata obilazio jednu SFOR-ovu bazu a tijekom naknadnog pretresa njegove kuće u njoj je pronađen pištolj i ručni raketni bacač.

SFOR je ranije objavio kako je u Fiuljaninovoj kući pronađeno i nekoliko putovnica BiH i SR Jugoslavije a preliminarna istraga pokazala je kako ima razloga sumnjati u zakonitost bosanskohercegovačkog državljanstva koje mu je dodijeljeno tijekom rata.

Objavljeno je također kako je Fiuljanin u istrazi priznao kako je nadzirao objekte SFOR-a iako je takvu tvrdnju naknadno negirao njegov odvjetnik.

Glasnogovornik Vanier kazao je kako će odvjetniku biti dopušteni kontakti s Fiuljaninom a moći će ga posjetiti i predstavnici Međunarodnog crvenog križa.

On je međutim odbio pojasniti kakvi su konkretni dokazi teretili Fiuljanina istaknuvši kako bi to moglo ugroziti dalji tijek istrage.

Za Fiuljanina se zna kako je bio pripadnikom zajednice mudžahedina koja se po završetku rata naselila u mjestu Bočinja u blizini Maglaja u središnjoj Bosni. Za tu je zajednicu ocijenjeno kako je zapreka povratak srpskih izbjeglica pa je ona raseljena.

Fiuljanin je sa ženom i djecom te s još nekoliko obitelji iz Bočinje odselio u izolirano selo Gornja Maoča na granici distrikta Brčko gdje je i uhićen.

Pročitajte više