Bivši načelnik osječke policije Faber ucjenom pokušao srušiti Glavaša

VLADIMIR FABER, bivši načelnik PU osječko-baranjske i jedan od najzaslužnijih za kazneni progon Branimira Glavaša, savjetovao je Ana-Mariji Getoš, sestri Glavaševe suoptuženice Gordane Getoš Magdić, da svojoj sestri Gordani kaže kako bi u zamjenu za nisku kaznu za ubojstva civila u Osijeku ratne 1991. godine, trebala optužiti Glavaša kao glavnog nalogodavca ubojstava, piše tjednik Nacional.

Isti izvor posjeduje fotografiju i snimku razgovora Fabera s Ana-Marijom Getoš s kojom se bivši šef osječke policije sastao 29. prosinca u zagrebačkom Branimir Centru gdje joj je također rekao kako posjeduje saznanja o Glavaševom seksualnom zlostavljanju Gordane Getoš Magdić, a koja će, ukoliko Getoš Magdić ne pristane optužiti Glavaša, uskoro iznijeti na suđenju Glavašu i ostalim optuženicima.

"Gledajte, u svom iskazu neću govoriti o detaljima koje je ona meni ispričala, jer ima veliko dijete, ali ću samo ispričati pred sudom, sad u siječnju, kako je došlo do njezinog iskaza. Reći ću da je ona bila suočena s dokazima i da je isprva dečkima ispričala istinu i ovo sve da je odvjetnik pokušavao dobiti za nju status krunskog svjedoka, i reći ću da joj je Glavaš prijetio, i da je tražila garancije za sebe i za dijete."

Policija "pokrivala" kćer Gordane Getoš Magdić

Faber nadalje tvrdi kako su "oni (policija) čak u civilu pokrivali njeno dijete (kćer Gordane Getoš Magdić" te dodaje kako neće otkrivati intimu Gordane Getoš Magdić, "jer to ne bi bilo ni moralno ni etično".

"Iako, naravno, koliko se mene napadalo, ja bih to mogao napraviti jer imam i bilješke i tonsku snimku. To nije dokaz, to vi znate, iako bi za klevetu ili uvredu mogao biti. Ali  to neću koristiti.  Znam da je ona žrtva i ona je morala ostati u tom sranju zbog prijetnji. Ona je bila domoljub i kad je shvatila što se događa, htjela je izaći, ali nije izašla zbog prijetnji koje su takve da je bolje o tome ne govoriti. Bajić je tražio da se sve nas sasluša i ja jedino njoj mogu pomoći tako da ne pričam o tim gadostima koje je ona meni rekla. Jer pazite, meni bi bio interes, jer sam proglašen mučiteljem i zlostavljačem žena i tako dalje, da dam iskaz i detaljno objasnim zašto mi ga je i kako dala", uvjeravao je Faber Ana-Mariju Getoš.

Zasad nije jasno u čije ime je Faber nastupao prema Getoš s obzirom da, sudeći prema nekim najavama, treba prijeći u privatni sektor, što znači da u izvršnoj vlasti više neće imati nikakvih ovlasti.

Faberovo mišljenje cijeni čak i Mesić

S druge pak strane, Faber je Getoš uvjeravao kako je on utjecajan član Komisije za pomilovanja i kako njegovo mišljenje cijeni čak i predsjednik Mesić, a što je sve trebalo poslužiti kao argument da će pomoći Gordani Getoš Magdić da dobije svega petogodišnju zatvorsku kaznu te da iz zatvora izađe već nakon dvije i pol godine.

Faber, pak, na sve optužbe odgovara kako se radi o još jednom medijskom udara na njega s čime se on "ne želi zamarati dok je na godišnjem odmoru".

R.I.
Foto: Nacional

Pročitajte više