Bivši načelnik Vira naložio sastanke u svom lokalu. Sud: Nisu morali naručivati piće

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kristijan Kapović, dugogodišnji načelnik Općine Vir, oslobođen je danas optužbe USKOK-a za zlouporabu položaja i ovlasti. Teretili su ga da je u rujnu 2015. naložio direktorima i ravnateljima trgovačkih društava i ustanova Općine Vir te pročelnicima općinskih odjela da se ubuduće svakog radnog dana moraju obavezno sastajati na koordinacijskim sastancima u njegovom lokalu Vagabundo. Nedolazak se tretirao kao izostanak s posla i mogući gubitak radnog mjesta, piše Dalmatinski portal.

Do lipnja 2018. u načelnikovom lokalu održavali su se sastanci, a Kapović je ispostavio ukupno 610 računa, od kojih je plaćeno 398 u iznosu od 153.700 kuna, a 212 nije. Upravo ovaj veliki dio nenaplaćenih potraživanja privukao je pažnju suda. 

"Ako je želio ostvariti nepripadnu imovinsku korist, u ovih šest godina sigurno bi poduzeo sve u mogućnosti da ih naplati, a to okrivljeni nije učinio. Svjedoci, pa i podnositelji prijave, bili su suglasni da nisu bili prisiljeni naručivati piće. Svaka tvrtka i općina ima određena sredstva za reprezentaciju koja bi se sigurno potrošila sve i da su sastanci bili održavani na nekom drugom mjestu", obrazloženo je na objavi presude. 

Kapović: "Ja sam klasičan primjer političkog progona"

"Očekivao sam ovakvu presudu jer me nitko nije teretio uključujući i ljude koji su podnijeli kaznenu prijavu. Realno je bilo očekivati da će sudsko vijeće donijeti ovakvu odluku. Ovo je osmi kazneni predmet protiv mene u zadnjih 20 godina. Moj progon u režiji policije i Državnog odvjetništva počeo je nakon što sam ponovo izabran za načelnika 2005. godine. 

Ja sam klasičan primjer političkog progona. U modernoj hrvatskoj povijesti, od 1945. do danas, ne postoji ovakav primjer da se javna osoba progoni 20 godina isključivo po političkim nalozima i da od osam predmeta izgube sedam, a u osmom, gdje su me osudili za protupravnu gradnju na pomorskom dobru, u međuvremenu je pomorsko dobro postalo nerazvrstana cesta koja se danas uređuje. 

Moram biti zadovoljan stanjem sudstva jer su me sudovi oslobodili u sedam predmeta. Samo zahvaljujući njima ja sam slobodan čovjek. Da sam bio na milosti policije i Državnog odvjetništva, odavno bih bio zatvoren po nalogu mojih političkih protivnika jer sam očigledno svojim temama dirnuo u osinje gnijezdo. 

Umjesto da me institucije podrže u rješavanju ozbiljnih problema, okrenule su se protiv mene i šikanirale me. Najbanalniji primjer je kada vas Državno odvjetništvo i policija optuže, a onda sugeriraju članove svoje obitelji za obranu. Ako to nije reket, onda ne znam što je reket i kazneno djelo", rekao je nakon presude Kapović za Dalmatinski portal.

Pročitajte više