Bivši NATO-ov general: Moral ruske vojske drastično će pasti zbog povlačenja

Foto: EPA

BIVŠI zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a i general sir Richard Shirreff rekao je da je rusko povlačenje iz Hersona veliko poniženje za Vladimira Putina te da će moral vojske drastično pasti. "Herson je bio prvo osvojen grad. Onda je uz veliku pompu Putin najavio da će pokrajina Herson biti sljedeća i to je sada veliki poraz", kazao je Shirreff za Sky News. 

"To znači da su Ukrajinci osigurali obalu Crnog mora, što znači velik poraz za rusku vojsku", dodao je. Shirreff kaže da će to dramatično utjecati na moral vojske. "Vidjeli smo pad ruskog morala na sjeveru u području Harkiva u munjevitim napadima Ukrajinaca u rujnu i početkom listopada", rekao je. 

"Dakle, ovo uopće neće pomoći Rusiji"

"Bilo kakav oblik povlačenja kao što je ovaj dramatično će pogoditi ruski moral. Vidjeli smo kako je ruski moral pretrpio veliki udarac masovnom mobilizacijom neobučenih ročnika koji su, htjeli ili ne htjeli, bačeni na vatrenu liniju", kazao je.

"Dakle, ovo uopće neće pomoći Rusiji. Ovo sve ide prema pomoći Ukrajincima." Bivši general dodao je da Putin pokušava "zadržati što je više moguće okupirane Ukrajine" otvarajući mogućnost pregovora. Međutim, istaknuo je da "ne bi trebalo gurati Zelenskog u pregovore". 

Pročitajte više