Bivši njemački kancelar, koji je dobar s Putinom, i dalje bez ureda

Foto: EPA

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder i dalje nema pravo na upotrebu ureda i pripadajućeg osoblja, iako se to bivšim predsjednicima vlade stavlja na raspolaganje, odlučio je Upravni sud u Berlinu.

Upravni sud je odbio žalbu bivšeg kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kojem je Odbor za proračun Bundestaga prije godinu dana uskratio pravo na upotrebu ureda i pripadajućeg osoblja.

Službeno je ukidanje prava u svibnju 2022. obrazloženo činjenicom da Schroeder, koji je kancelarsku funkciju obavljao od 1998. do 2005., više ne obavlja zadatke koji bi bili u skladu s interesima Njemačke ili povezani s njegovom bivšom kancelarskom funkcijom.

Schroeder se u više navrata, nakon početka rata u Ukrajini, odbio distancirati od Putina

Neslužbeno je ukidanje povlastica uslijedilo nakon što se Schroeder, nakon napada Ukrajine na Rusiju, u više navrata odbio distancirati od osobnog prijatelja i predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegove politike.

Nakon početka rata u Ukrajini je dobar dio djelatnika njegovog ureda odbio dalje raditi za Schroedera, koji je obnašao i mnoge unosne pozicije u ruskim državnim koncernima, između ostalog i Gazpromu.

Upravni sud je odbacio Schroederovu žalbu, ali je otvorio mogućnost tužbe, a njemački mediji ocjenjuju da će Schroederovi odvjetnici ići u reviziju ove sudske odluke.

Pokušali ga izbaciti iz vlastite stranke zbog inzistiranja na dobrim odnosima s ruskim predsjednikom

U Njemačkoj se već desetljećima bivši kancelari i kancelarka imaju pravo na zadržavanje određenih povlastica poput financiranja ureda ili osobnog osiguranja.

Nakon početka rata u Ukrajini stranke koalicijske vlade su regulirale ovo pravilo i povlastice su uvjetovali obavljanjem poslova koji su povezani s bivšom funkcijom, poput pokroviteljstva ili držanja govora.

Schroeder se zbog svog inzistiranja na dobrim odnosima s Putinom našao i na udaru vlastite stranke, ali je pokušaj izbacivanja, kojeg je pokrenuo Schroederov lokalni socijaldemokratski ogranak u Hannoveru, propao zbog "nedovoljne težine" prijestupa bivšeg kancelara i predsjednika stranke.

Pročitajte više