Bivši obavještajac: Situacija je vrlo teška i opasna za Ukrajinu

Screenshot: HRT

BIVŠI obavještajac i šef operative u SOA-i Ante Letica komentirao je za HRT situaciju na bojištu u Ukrajini nakon proboja ruske vojske preko granice na sjeveroistoku zemlje.

Jutros je 30.000 ruskih vojnika krenulo na grad Harkiv, a Ukrajina povlači svoje snage s drugih bojišta i šalje ih na krizna područja gdje jača ruski pritisak.

Letica: Teška i opasna situacija

Letica je rekao da brutalna agresija Rusije ne traje tri, već 10 godina i trajat će još neko vrijeme jer, kaže, Putin ima taktiku iscrpljivanja Ukrajine i zapadnih saveznika.

"Situacija je vrlo teška i opasna za Ukrajinu. Nadam se da će Ukrajinci smoći snage i da će se uspjeti oduprijeti, no situacija nije dobra", kazao je Letica.

Letica je za evakuaciju ukrajinskih civila iz ugroženih područja kazao da je to humana gesta. "No u obrambenom smislu to je opasno jer se šalje poruka da su gradovi pred padom ili su već pali. I mi znamo iz Domovinskog rata da kada se civili povuku i obrana tih gradova pada", rekao je Letica.

Dodao je da rošade u ruskoj vladi neće previše narušiti stabilnost Rusije te da je smijenjeni ministar obrane Sergej Šojgu i dalje ostavljen na visokoj poziciji.
 

Pročitajte više