Bivši predsjednik Izraela, danas osuđeni silovatelj, seli iza rešetaka

BIVŠI predsjednik Izraela Moshe Katsav danas je preseljen u zatvor Maasiyhu pokraj Tel Aviva, kako bi započeo sa služenjem sedmogodišnje kazne zbog silovanja.

Katsav je proglašen krivim za silovanje dvaju suradnica u vrijeme dok je bio ministar turizma devedesetih godina prošlog stoljeća. Iako je osuđen još prije godinu dana, bilo mu je dopušteno da ostane na slobodi dok ne završi žalbeni postupak, koji mu ipak nije odnio odbacivanje presude.

Katsav je čitavo vrijeme tvrdio da je nevin, a te se priče drži i dalje. "Danas Izrael kažnjava čovjeka na temelju dojmova, bez pravih svjedočenja i dokaza.  Država me živog pokopala", kazao je 66-godišnji Katsav napuštajući svoju kuću.

Katsav je predsjedničku funkciju držao od 2000. do 20007. godine, kada je dva tjedna prije isteka mandata morao dati ostavku zbog navedene afere. To je ujedno i prvi slučaj da je izraelski predsjednik osuđen na zatvorsku kaznu, a kako bi mu tranzicija na zatvorski život bila lakša, ćeliju će dijeliti s bivšim ministrom Shlomom Benizrijem.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je kako će Katsav u zatvoru imati isti tretman kao i ostali. Ipak, na početku će mu biti dodijeljen posebni čuvar koji će paziti da Katsav ne počini samoubojstvo, jer su njegovi odvjetnici zabrinuti za njegovo mentalno stanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.