Bivši predsjednik Meksika odgovorio Trumpu: "Tvoja usta su najveća vukojebina"

Foto: Getty Images

PREDSJEDNIKU SAD-a Donaldu Trumpu nediplomatski i politički nekorektni ispadi nisu strani, ali svojim komentarom o Haitiju, Salvadoru i afričkim zemljama kao “vukojebinama” izazvao je još veće zgražanje nego inače.
 
Trump je svoj vulgarni ispad imao, prema izvještavanju Washington Posta koji se poziva na više neimenovanih izvora, na sastanku s američkim senatorima o prijedlogu novog zakona o imigraciji, kojim bi se ograničilo spajanje imigranata s obiteljima iz inozemstva i dobivanje američke vize, tzv. zelene karte na lutriji. 
 
“Zašto dovodimo sve te ljude iz vukojebina od zemalja ovamo?” upitao se Trump, frustriran prijedlogom da se imigrantima sa zaštićenim statusom taj status obnovi. Njegov ispad naišao je na snažnu osudu diljem svijeta, a neki su odgovorili jednako vulgarnim riječima, poput bivšeg meksičkog predsjednika Vicentea Foxa. 
 
Vicente Fox: Jesi li zaboravio na svoju imigrantsku pozadinu, Donalde?
 
“Donald Trump, tvoja usta su najogavnija vukojebina na svijetu. S kojim autoritetom ti tvrdiš tko je dobrodošao u Ameriku, a tko nije. Veličina Amerike izgrađena je na raznolikosti, ili si zaboravio na svoju imigrantsku pozadinu, Donalde”, napisao je na Twitteru Fox, poznat po svom “trolanju” američkog predsjednika, posebno oko zida na granici s Meksikom čiju izgradnju ovaj zahtijeva. 
 
 
Trumpu nije ostao dužan ni bivši predsjednik Haitija Laurent Lamothe koji mu je također odgovorio putem Twittera. “SRAM BILO TRUMPA! Svijet svjedoči novog dnu danas, s njegovim komentarom o vukojebinama od zemalja! Potpuno neprihvatljivo! Nepotrebno, štoviše pokazuje nedostatak poštovanja i NEUKOST kakva nikad prije nije viđena u novijoj povijesti SAD-a od ijednog predsjednika! Dosta je dosta!” ljutito je poručio Lamothe.
 
 
Neki tviteraši s Hatija također su odgovorili Trumpu. “Hey vukojebino od predsjednika! Ovako moja vukojebina izgleda”, napisao mu je Harold Isaac, uz fotografije predivne obale Haitija. 
 
 
Chelsea Clinton: Afrikanci su vjerojatno pomogli izgraditi tvoje zgrade
 
Trumpov komentar, prikladniji internet-trolovima nego američkom predsjedniku, osudio je i glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville: "Nema druge riječi koja se za ovo može upotrijebiti osim rasistički."
 
Chelsea Clinton, kći bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i Trumpove protukandidatkinje na izborima Hillary Clinton, poentirala je pak tvitom u kojem tvrd da su “imigranti iz Salvadora, Haitija i 54 afričke zemlje vjerojatno pomogli izgraditi tvoje zgrade” i “sigurno pomogli izgraditi našu zemlju”. 
 
 
Poznati afroamerički aktivist, velečasni Al Sharpton, u intervjuu na MSNBC-u oštro je kritizirao Trumpa koji je “izgradio čitav svoj predsjednički mandat na rasi”. “Morate li nasprejati riječ ‘crnčuga’ u Ovalnom uredu ili imati kapuljaču (Ku Klux Klana) u Lincolnovoj sobi da biste bili rasist? Ako sve zagovarate samo za bijelce… i u svakoj prilici ponižavate obojene ljude, to znači da polazite s rasističkog i šovinističkog stajališta. A opasnost je da sada to pretvara u politiku u Americi”, rekao je Sharpton.
 
Bivši direktor CIA-e: Kip slobode plače zbog Trumpa
 
Nacionalna udruga za promicanje položaja obojenih ljudi (NAACP) prozvala je Trumpa da “upada dublje i dublje u zečju rupu rasizma i ksenofobije” i dodala da je ovo “dno” u smislu “kontinuirano prostog, bešćutnog i nefiltriranog rasizma koji predsjednik Trump opetovano izražava”.
Trumpa su, ne prvi put, kritizirali i neki od njegovih republikanaca, poput kongresnice Miae Love, prve haićanske Amerikanke izabrane u Kongres koja je pozvala predsjednika da se ispriča za svoj “grubi, separatistički i elitistički” komentar. 
 
“Ako su ovi komentari predsjednikove riječi, oni su razočaravajući u najmanju ruku… Naša snaga leži u našoj raznolikosti, uključujući one koji dolaze iz Afrike, s Kariba i iz svake druge zemlje na svijetu”, izjavio je Tim Scott, jedini afroamerički republikanac u Senatu.
 
Bivši direktor CIA-e John Brennan rekao je pak da Kip slobode “plače” zbog Trumpova “užasnog” komentara, a bivši direktor FBI-a kojeg je Trump otpustio zbog istrage o Rusima i njegovoj kampanji, James Comey, odgovorio je samo citatom s Kipa slobode koji počinje čuvenim riječima: “Dajte mi svoje umorne, svoje slobode, svoje šćućurene mase koje žude disati slobodno”. 
 
 

Pročitajte više