Bivši predsjednik Ukrajine optužen za veleizdaju ostaje na slobodi

Foto: EPA

UKRAJINSKI sud odlučio je u srijedu ostaviti na slobodi bivšeg predsjednika i oporbenog čelnika Petra Porošenka, optuženog za veleizdaju, uz zabranu napuštanja zemlje.

Odluku je pročitao sudac Oleksij Sokolov. Reagirajući na odluku, Porošenko i članovi njegove obitelji zapjevali su državnu himnu u sudnici, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja. Tužiteljstvo je tražilo njegovo pritvaranje ili jamčevinu od 30 milijuna eura ako ne želi u zatvor.

Predao putovnicu, ne može izaći iz zemlje

Sudac je ipak naredio glavnom protivniku predsjednika Volodimira Zelenskog da preda putovnicu, bez koje ne može izaći iz Ukrajine. "Dragi prijatelji, čestitam vam", rekao je novinarima bivši predsjednik i milijarder, u društvu supruge i nekih zastupnika svoje stranke.

"Došli smo ovamo kako bismo pokazali da se ne bojimo, da je istina na našoj strani", dodao je Porošenko, optuživši Zelenskog da je naredio njegov progon kako bi se riješio političkog takmaca. Više stotina pristaša proslavilo je sudsku odluku ispred zgrade suda.

Porošenko se vratio u Ukrajinu nakon mjesec dana

Porošenko, ukrajinski oporbeni prvak i 56-godišnji milijarder vratio se u ponedjeljak u Ukrajinu nakon jednomjesečnog boravka u inozemstvu, premda mu je prijetilo uhićenje.

Istražitelji sumnjiče Porošenka da je surađivao s proruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu, kako bi kompanijama na istoku Ukrajine, pod kontrolom proruskih separatista koji ratuju s Kijevom, pogodovao u nabavci ugljena 2014. i 2015.

Zašto je optužen?

Državno tužiteljstvo navodi da je bivši predsjednik tako iskoristio državni novac za financiranje separatista, što je čin "veleizdaje", za koji može dobiti 15 godina zatvora. Porošenko, koji je tijekom svog mandata bio u veoma lošim odnosima s Rusijom, vodio je zemlju u vrijeme kada je sukob bio na vrhuncu.

Danas je zastupnik u parlamentu i njegovo se ime spominje u više desetaka sudskih predmeta. Za svog mandata približio je zemlju Zapadu, ali nije iskorijenio korupciju i siromaštvo. Zelenski, bivši glumac, nadmoćno ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2019., ali nema uspjeha u borbi s tim pošastima.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više