Hodorkovski: Grupa Wagner je u Kremlju jednako utjecajna kao najvažniji ministri

Foto: EPA

VOĐE Wagner grupe, plaćeničke skupine koja odgovara direktno Vladimiru Putinu, u Kremlju imaju jednak utjecaj kao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu, kazao je ruski disident i bivši politički zatvorenik Mihail Hodorkovski pred parlamentom Ujedinjenog Kraljevstva.

Hodorovski je odboru za vanjske poslove rekao da Jevgenij Prigožin, biznismen koji je u rujnu 2022. nakon mnogo nagađanja priznao da je osnovao plaćeničku Wagner grupu, na Putina ima jednak utjecaj kao najviši vladini dužnosnici. Otkrio je da Prigožin stoji i iza nedavnog postavljanja generala Sergeja Surovikina na čelo upravljanja vojnom operacijom u Ukrajini. 

Tko će preuzeti odgovornost ako ruska "vojna operacija" propadne?

Popularnost Wagner grupe u Rusiji je u posljednjih nekoliko mjeseci narasla jer se njeno postojanje predstavljalo kao alternativa široj mobilizaciji. No, Hodorkovski kaže i da Wagner grupa ne bi preuzela odgovornost kada bi vojne operacije u Ukrajini krenule po zlu jer se njenih 7000 plaćenika brojčano ne može mjeriti s ruskim vojnim snagama koje broje između 150.000 i 200.000 ljudi.

Krivnju će u tom slučaju preuzeti Putinov financijer Jurij Kovalčuk i Šojgu, za koje se vjeruje da su se najviše zalagali za invaziju na Ukrajinu i najavljivali da će Kijev "pasti za tri dana".

Hodorkovski vjeruje da Putin koristi plaćeničke grupe poput Wagnera, u čijim su redovima često i zatvorenici, kako bi lagao, poricao odgovornost i lakše provodio nezakonitu vanjsku politiku. "Oni se bave terorizmom i ubijanjem", kazao je Hodorkovski i prigovorio Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama na sporosti oko osude ove skupine, unatoč njenom "terorističkom djelovanju" u Africi.

Ponovna mobilizacija opasna za Putina

Hodorkovski je kazao da bi ponovno pokretanje mobilizacije za Putina bila opasna odluka, posebice nakon što je od toga odustao zbog velikog otpora diljem zemlje. Tome u prilog ide i činjenica da je nakon pokretanja procesa mobilizacije Rusiju napustilo oko 700.000 ljudi.

"To predstavlja veliku opasnost za rusku obrambenu industriju i rusko gospodarstvo", tvrdi Hodorkovski. Kaže da bi to za Rusiju mogao biti veći udarac na gospodarstvo od svih zapadnih sankcija.

Hodorkovski je ovu priliku iskoristio kako bi pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da prihvati ruske izbjeglice, za koje kaže da su visokoobrazovani ljudi s platežnom moći, koji su atraktivni zaposlenici. Među njima je i 30.000 programera koji se sada nalaze na Cipru, a čiji je odlazak iz zemlje značajno ugrozio mogućnost Rusije da vodi cyber rat.

Pročitajte više