Bivši ruski oligarh: Zbog ovoga u Ukrajini je Putin doslovce poludio

BIVŠI ruski oligarh Mihail Hodorkovski komentirao je za CNN kako razmišlja ruski predsjednik Vladimir Putin i koje su mu opcije preostale u ratu protiv Ukrajine.

Hodorkovski je bio jedan od najbogatijih ljudi Rusije. No, nakon što je počeo javno kritizirati ruski režim, završio je u zatvoru zbog optužbe za pronevjeru – za koju on tvrdi da je bila politički motivirana. Pušten je na slobodu 2013. i od tada živi izvan granica Rusije. 

"Putin se sada nalazi u kompliciranom položaju. U početku je htio promijeniti politički sustav u Kijevu, postaviti svoje ljude. Mislio je da će mu građani Ukrajine poželjeti dobrodošlicu, bacati cvijeće pred rusku vojsku", kazao je Hodorkovski.

"Sada ima tri opcije, tri načina kako se može izvući iz svega ovoga"

"No, kada se to nije dogodilo, poludio je. Kada stanovnici Harkiva nisu pred njegove vojnike bacili cvijeće, to ga nije samo naljutilo, mislim da je zbog toga doslovce poludio. Tada je počeo bombardirati Harkiv i Kijev", dodao je bivši ruski oligarh.

"Sada ima tri opcije, tri načina kako se može izvući iz svega ovoga. Prvi je da nastavi s pritiskom na Ukrajinu. No pri tome će vjerojatno izgubiti puno postrojbi jer Ukrajinci svakoga dana uzvraćaju sve žešćom snagom", rekao je Hodorkovski.

"Drugo, mogao bi upotrijebiti oružje za masovno uništenje kako bi prisilio ukrajinsku vojsku na povlačenje. A treća opcija je da uistinu krene s pregovorima. U slučaju da Biden i dužnosnici NATO-a jednoglasno poruče Putinu 'Ako upotrijebiš oružje za masovno uništenje, ozbiljno ćemo reagirati', Putin tada ima samo jedan izbor – da ozbiljno sjedne za pregovarački stol", dodao je.

"Putin čuva svoju moć tako da huška jedne protiv drugih"

Na pitanje novinara kako izgleda hijerarhija moći unutar Putinova kruga, Hodorkovski je kazao da se ne radi o vertikalnoj moći, već samo o Putinovoj.

"Putin čuva svoju moć tako da huška jedne protiv drugih. Naravno, postoje neke osobe koje u nekoj mjeri mogu utjecati na njegove odluke i razmišljanja, ali same odluke donosi on", navodi Hodorkovski.

Pročitajte više