Bivši ruski oligarh: Putin je tijekom pobune vagnerovaca pobjegao avionom iz Moskve

Foto: EPA

BIVŠI ruski oligarh Mihail Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek u Rusiji prije nego što se sukobio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tvrdi da je Putin pobjegao iz Moskve tijekom pobune koju je predvodio šef Wagnera Jevgenij Prigožin. 

Za Newsweek je ispričao kako je preko jednog od svojih kontakata doznao da je Putin tijekom neuspjelog puča napustio Moskvu avionom i najvjerojatnije otišao u svoju rezidenciju u Valdaju između Tverske i Novgorodske oblasti. Putinova očita odsutnost tijekom pobune potaknula je nagađanja o tome gdje se on nalazi.

Rezidencija zaštićena Pantsirom

60-godišnji Hodorkovski bio je na čelu energetske kompanije Yukos prije nego što je proveo desetljeće u zatvoru u Rusiji zbog, kako su kritičari kazali, politički motiviranih optužbi. Bio je jedan od najranijih pristaša demokratskih promjena u Rusiji, kritizirajući endemsku korupciju na televizijskom sastanku s Putinom početkom 2003. 

Iako je 2013. pomilovan, još uvijek je jedan od vodećih kritičara režima. "Pratili smo Putina u tom trenutku. I izgleda da je doista napustio Moskvu i najvjerojatnije otišao u Valdaj u svoju rezidenciju", poručio je Hodorkovski iz Londona gdje danas živi. 

Agentstvo, neovisni istraživački medij na ruskom jeziku, izvijestio je u siječnju da je sustav protuzračne obrane Pantsir-S1 postavljen u blizini rezidencije u Valdaju zbog napada dronovima unutar ruskog teritorija. Rezidencija je opisana kao "mjesto osobne razonode za Putina, njegovu rodbinu i prijatelje".

"Mislio sam da oporba ima šanse"

Hodorkovski navodi da je zrakoplov "kojim se koristi samo Putin" poletio iz Moskve 24. lipnja i krenuo prema sjeverozapadu Rusije. Dodao je kako je letjelica nestala s uređaja za praćenje leta "negdje oko Valdaja". Već su se na sam dan pobune pojavile informacije da je predsjednički avion Iljušin Il-96 poletio iz ruske prijestolnice. 

Dio ruskih neovisnih medija objavio je kako je transponder zrakoplova bio isključen kada se počeo spuštati u Tversku oblast. Pretpostavlja se da je zrakoplov letio prema zračnoj bazi Borisovski Hotilovo, što je aerodrom koji je najbliži Putinovoj rezidenciji u Valnaju. 

Iz Moskve su u zrak poletjeli i drugi zrakoplovi koji se koriste za prijevoz visokih ruskih dužnosnika ili pripadnika oružanih snaga. "Čelnici, razni šefovi različitih odjela, doista, puno njih je također napustilo Moskvu. Dakle, upravo zbog toga sam u to vrijeme mislio da oporba ima šanse. Ali... Prigožinova pobuna je vrlo brzo propala", zaključio je Hodorkovski. 

Pročitajte više