Bivši saudijski obavještajac: Princ je psihopat, hvalio se da će ubiti kralja

Foto: EPA

PRIJESTOLONASLJEDNIK i de facto vladar Saudijske Arabije predložio je da se pokojni kralj Abdullah ubije "otrovnim prstenom", rekao je bivši vodeći saudijski obavještajni dužnosnik.

U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri rekao je da je Mohammed bin Salman rekao svom rođaku 2014. da to želi učiniti kako bi očistio prijestolje za svog oca. 

U to je vrijeme bilo napetosti u vladajućoj obitelji oko toga tko će zasjesti na tron. 

Saudijska vlada je Jabrija nazvala bivšim diskreditiranim dužnosnikom s dugom poviješću izmišljanja.

"Dovoljno mi je rukovati se s njime i bit će gotov"

Jabri je u intervjuu za CBS rekao da je prijestolonasljednik Mohammed, de facto vladar Saudijske Arabije i sin kralja Salmana, "psihopat, ubojica s neograničenim resursima na Bliskom istoku, koji predstavlja prijetnju svom narodu, Amerikancima i planetu".

Jabri tvrdi da je princ na sastanku 2014. predložio svom rođaku, princu Mohammedu bin Nayefu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, da organizira ubojstvo kralja Abdullaha.

"Rekao mu je: 'Želim ubiti kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno mi je rukovati se s njime i bit će gotov'", rekao je Jabri. 

"Bez obzira je li se samo šalio... to je rekao i mi smo to shvatili ozbiljno."

Abdullah je umro 2015. u 90. godini, a naslijedio ga je njegov polubrat Salman, otac Mohammeda bin Salmana koji je imenovao Mohammeda bin Nayefa za prijestolonasljednika. 

Poriče optužbe za umiješanost u ubojstvo Khashoggija

Dvije godine kasnije bin Nayefa je na mjestu prijestolonasljednika zamijenio bin Salman. Bin Nayef je izgubio i položaj ministra unutarnjih poslova, a navodno je stavljen u kućni pritvor prije nego što je prošle godine pritvoren pod nepoznatim optužbama. 

Jabri je pobjegao u Kanadu kad je svrgnut Mohammed bin Nayef. 

U intervjuu je rekao i da ga je prijatelj iz bliskoistočne obavještajne službe upozorio da je Mohammed bin Salman u listopadu 2018. poslao za njim tim ubojica, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili disidentskog saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Naveo je da je tim od šest osoba sletio u zračnu luku u Ottawi, ali su deportirani nakon što su carinici kod njih pronašli "sumnjivu opremu za DNA analizu".

Princ Mohammed poriče optužbe, kao i umiješanost u ubojstvo Khashoggija iako su američke obavještajne agencije ocijenile da je on odobrio operaciju. 

Pročitajte više