Bivši šef CIA-e: Krene li invazija kopnom, Gaza će postati Mogadišu na steroidima

Foto: EPA

Vojna kopnena ofenziva Izraelskih obrambenih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je za Politico David Petraeus, umirovljeni general američke vojske koji je služio u Iraku i Afganistanu i bivši šef CIA-e.

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael, bivši direktor Središnje obavještajne agencije upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje kopnenom invazijom vrlo brzo mogao postati "Mogadišu na steroidima".

Citirajući incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera Black Hawk oborena u somalijskoj prijestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe u kojima je poginulo 18 američkih vojnika, Petraeus je rekao da će se IDF suočiti sa sličnom situacijom unutar neprijateljskog teritorija ako pokrene kopnenu invaziju.

"Ako je Hamas kreativan u obrani kao što je bio u onom užasnom, barbarskom napadu, tada ćete vidjeti bombaše samoubojice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina i urbano okruženje bit će izazov za vojsku", rekao je.

Petraeus je rekao da bi njegovo iskustvo vođenja vojske tijekom brutalnih protupobunjeničkih kampanja trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom. "Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija", rekao je Petraeus. "Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku i Afganistanu", dodaje.

Pročitajte više