Bivši šef istarskog HDZ-a osuđen na uvjetnu kaznu, kriv je za trgovanje utjecajem

Foto: Igor Soban/PIXSELL

BIVŠI šef istarskog HDZ-a te nekadašnji predsjednik Gradskog vijeća Umaga Jurica Šiljeg (48) osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci, javlja Burin.hr.

Šiljeg je osuđen zbog toga što je tražio da se u NP Brijuni zaposle dvije osobe mimo natječaja. Proglašen je krivim za kazneno djelo trgovanja utjecajem. Ako u roku godine dana Šiljeg ne počini novo kazneno djelo, kazna se neće izvršiti.

Riječki Županijski sud je odredio i da je Šiljeg dužan podmiriti troškove kaznenog postupka od 5000 kuna i putne troškove dvaju svjedoka u iznosu od oko 900 kuna, piše Burin.

Sud: Počinjeno je kazneno djelo

Kazna je epilog sudskog procesa u kojem je USKOK teretio Šiljega, umaškog stomatologa, da je od ravnatelja NP Brijuni Marna Milotića tražio da zaposli dvije osobe mimo natječaja.

Bivšem šefu istarskog HDZ-a na teret se stavljalo da je u razdoblju od siječnja do kraja veljače 2018., u Umagu i Fažani, nakon što je Javna ustanova NP Brijuni objavila javni natječaj za prijem u radni odnos, koristio svoj autoritet te tražio od Milotića, koji je član HDZ-a, da zaposli dvije osobe, bez obzira na to kakvi su rezultati natječaja. Milotić nije pristao na ono što je Šiljeg tražio. 

"Sud smatra kako je nedvojbeno dokazano da ste počinili kazneno djelo", istaknula je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić. Sutkinja je naglasila kako iskaz krunskog svjedoka Milotića, kao aktualnog v.d. ravnatelja NP Brijuni, demantira Šiljegovu obranu i njegove tvrdnje da nije kriv.

Sutkinja je navela kako je sudski proces pokazao da je Šiljeg htio da se na mjesto voditeljice recepcije zaposli žena čiji je ujak član HDZ-a. Druga osoba za koju se zalagao da dobije posao u NP Brijuni na mjesto višeg stručnog suradnika za odnose s javnošću je bila bivša žena istaknutog člana HDZ-a Pula, ukazala je sutkinja, piše Burin.

Pročitajte više