Bivši šef UNSCOM-a: Irak posjeduje oružje za masovno uništenje

BIVŠI vođa UN-ovih inspektora u Iraku (UNSCOM) Rolf Ekeus smatra da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje, objavio je njemački časopis Stern u svojem izdanju od četvrtka.

Na pitanje posjeduje li Sadam Husein danas oružje za masovno uništenje, Ekeus je odgovorio da je to ´posve sigurno´. ´Irak je na njemu posljednjih godina intenzivno radio´, rekao je.

´Sadam Husein danas samo formalno surađuje´ s inspektorima UN-s, smatra on.

´Irački čelnik surađuje samo zato što je pod velikim pritiskom. Bez američkog vojnog stroja, nikada ne bi bilo tog ´Blixovog izvješća´´, rekao je.

´Ali kada se radi o pravim informacijama i njihovoj provjeri, Sadam ne surađuje. Još nije rekao ono što želimo saznati od 1998. godine´, nastavio je.

´Siguran sam da postoje pogoni za proizvodnju (oružja za masovno uništenje). Ona su samo dobro skrivena´, naglasio je.

´Irak je obnovio svoje tehničke i znanstvene ekipe. Novac nije problem, oprema također (...)´, nastavio je, pripominjući ipak da Sadam ´ne može to oružje za masovno uništenje proizvoditi u velikim količinama´. ´Problem su skladištenje, kvaliteta i povjerljivost´, rekao je.

Ekeus je također kazao da bi inspektori trebali dobiti još vremena za dovršetak svoje misije, do ´dvije godine´, te naglasio da rat nije sredstvo za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Šveđanin Ekeus (67) na čelu UNSCOM-a bio je od 1991. do 1997. godine. UNSCOM je prethodio sadašnjem UNMOVIC-u koje vodi Hans Blix.

   

Pročitajte više