Bivši šef Vrhovnog suda: Ustavni suci čuvaju lik i djelo omiljenog vođe Plenkovića

Foto: N1

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić komentirao je za N1 predstojeći izbor ustavnih sudaca.

Za slučaj da proces ne završi do 7. prosinca, kad je krajnji rok za njihov izbor, nastupila bi ustavna kriza.

"Ustavni suci čuvaju lik i djelo omiljenog vođe Plenkovića"

"Imali bismo situaciju u kojoj Ustavni sud formalno postoji, ali nedostaje mu deset od 13 sudaca. Ne bi se zbog toga ugasio, ali do popunjavanja kvote nastupila bi ustavna kriza. Želim vjerovati da do nje neće doći zbog vlade, ali i oporbe. S obzirom na to da se oni biraju dvotrećinskom većinom, svi bi snosili odgovornost. Bojim se da bi javnost u tom slučaju prepoznala tko je u većem dijelu odgovoran", komentirao je Olujić.

Kako izbjeći "trule kompromise", prema kojima Ustavni sud funkcionira kao sinekura za umirovljene političare?

"Očekivali smo da će se nakon promjena Ustava birati osobe koje su prepoznatljive po svojoj djelatnosti ili stručnosti, ali dogodilo se klasično hrvatsko trgovanje. Oni su izabrani u skladu s rasporedom i odnosima u saboru te smo dobili suce iz jedne i druge opcije, a po zakonu ne bi trebali pripadati ni jednoj političkoj stranci niti bi smjeli javno simpatizirati neku političku opciju", kazao je Olujić pa nastavio.

"Svjedočimo da je Ustavni sud ono što jest, tijelo koje ne ispunjava Ustavom određen djelokrug, a prepoznato je kao čuvar revolucije, dok su osobe koje ga čine one koje čuvaju lik i djelo omiljenog vođe i učitelja - građanina Plenkovića. Njegovom naklonošću dobar dio njih bit će reizabran", tvrdi.

Isti scenarij

"Ovaj put ih se bira deset, a ne 13. Da bismo izbjegli nastupanje dosad neviđene i nedoživljene ustavne krize, vjerujem da će se kvotom 6-4 izabrati suci prije isteka roka, s tim da ih šest bira HDZ, a četiri SDP, odnosno oporba. Lista mora biti obrazložena i kandidata mora biti više nego što se bira sudaca, a ništa neće biti prepušteno slučaju i imat ćemo isti scenarij kao prije osam godina", mišljenja je Olujić.

Oporba tvrdi da će tražiti vjerodostojnost pa bi možda vladajući mogli izbjeći situaciju u kojoj prolaze kandidati iza kojih se vuku repovi.

"Možda bi ovaj put bilo za očekivati da se tako nešto dogodi, ali siguran sam da premijer Plenković, koji je porobio sve institucije u Hrvatskoj, neće prepustiti slučaju ni izbor ustavnih sudaca, koji štite njegov lik i djelo. Tako snažnu polugu tzv. četvrte vlasti Plenković neće ispustiti iz ruku. No, možda će se izbor obaviti na nešto rafiniraniji način."

Praksa je da suci koji su odradili dva mandata ne budu ponovno izabrani, ali moguće je da se i to dogodi.

Smatra da treba ovlasti Ustavnog suda prebaciti na Vrhovni sud

"Plenković je osvojio treći mandat pa zašto ne bi i njegovi miljenici ušli u treći mandat. Čini mi se da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao da bi bilo dobro da svi postojeći uđu u novi mandat, ali on sam je rekao da se neće prijaviti. Mislim da bi, što zbog životne dobi, što zbog činjenice da su neki od njih prepoznati u široj hrvatskoj javnosti kao agenti Udbe s kodnim imenima i Titovi stipendisti…"

Ne skriva negativno mišljenje prema Ustavnom sudu i sucima, zbog čega smatra da bi bila potrebna potpuna reforma. "Nadležnost bi se trebala prebaciti na Vrhovni sud. Ne vidim zašto o temeljenim ljudskim pravima i slobodama ne bi on odlučivao", kaže.

Tijekom burnih mjeseci iza nas mnogi ustavni stručnjaci aktivno su sudjelovali u raspravama o Zoranu Milanoviću pa bi to moglo utjecati na njihov eventualni izbor, ako se prijave.

"Ministri se održavaju na dužnosti jer su odani Plenkoviću"

"Neki od njih će se prijaviti ili će ih netko prijaviti. Bojim se da ćemo kroz određeno vrijeme, vjerojatno na jesen, govoriti o osobama koje su najžešće napale Milanovića kao najstručnijima. Mislim da će biti nagrađeni za nešto što je, barem u postupku izbora, bilo neobranjivo", tvrdi.

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet o predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću jer je državnim zrakoplovom u Berlin na utakmicu vodio sina.

"Posljednjih godina, posebno posljednjih mjeseci, Plenković često govori i upućuje poruke u stilu 'Mogu što hoću i nitko mi ništa ne može'. Predsjednika zove kršiteljem Ustava, a s druge strane često istupa u javnosti kao osoba koja negira predsjednika i ne kani s njim surađivati, što mora po Ustavu. Ako imamo takav obrazac ponašanja, onda se možemo zapitati gdje živimo i kakvog premijera imamo. U tom me kontekstu ne čudi činjenica da je Jandroković poveo sina na utakmicu. Ministri i predsjednici vlada zapadnih država su podnosili ostavke zbog zrakoplovnih karata ili sumnji u plagiranje doktorata, a kod nas se održavaju na pozicijama zahvaljujući odanosti Plenkoviću", zaključio je Olujić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.