Bivši šef Zavoda za javno zdravstvo u Splitu na udaru zakona: Berislav Pelivan pod istragom

SPLITSKO Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je od Županijskog suda istražne radnje protiv Berislava Pelivana, bivšeg ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo u Splitu. Pelivana sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti te nesavjestan rad u službi.

Robovlasništvo Berislava Pelivana

Terete ga da je radnike tjerao da previše rade! Utvrđeno je, naime, da su prekovremeno radili više od 12 tjedana tijekom godine te duže od punog radnog vremena više od 10 sati tjedno. Nije im omogućio zakonom propisani tjedni i godišnji odmor.

Usto, držao je zaposlenike na ugovoru na određeno, umjesto da ih zaposli za stalno. Utvrđeno je i da je 22 zaposlenika držao na radnim mjestima s neodgovarajućom stručnom spremom.

Zavod za javno zdravstvo već je platio 60 tisuća kuna kazne u prekršajnom postupku.

Dobar posao u Imotskom

Premda je državno odvjetništvo  zatražilo istragu (samo) za povrede radničkih prava, Pelivana i poslovanje Zavoda istražuju već godinama.

Ne zna se što je s ispostavom Zavoda u Imotskom. Pelivanova nasljednica Jasna Ninčević potpisala je prije desetak dana cesiju od dva milijuna kuna Imex banci koja je platila izvođača radova, tvrtku Kuprić. Usred radova na izgradnji ispostave, netko se sjetio da bi trebalo nagraditi još jedan kat pa su troškovi dvostrukonarasli, sa četiri na osam milijuna kuna.

Ravnateljica Ninčević sumnja da se nisu poštivale odredbe Zakona o javnoj nabavi pa je cijelu dokumentaciju poslala Državnom odvjetništvu na uvid.

Zavod odveo u propast pa se uspeo u hijerarhiji HSP-a

Pelivanovo poslovanje dovelo je, inače, Zavod na prosjački štap. U tijeku je realizacija kredita od 22 milijuna kuna, kojim bi se trebali pokriti dugovi koje Pelivan nije uspio riješiti.

Pelivan je ostao u Zavodu, a koncem prošle godine popeo se i u stranačkoj hijerarhiji. Izabran je, naime, za šefa solinskog HSP-a.

Pročitajte više