Bivši šefovi HAC-a i ARZ-a u pritvoru: Crnjak, Prskalo, Sapunar i Korpar u Uskoku

BIVŠI predsjednici Uprava HAC-a Mario Crnjak i Jurica Prskalo, kao i bivši šef Uprave ARZ-a Zlatko Korpar tijekom poslijepodneva privedeni su na ispitivanje u zgradu Uskoka u Gajevoj ulici. Posljedica je to jutrošnje policijske akcije tijekom koje je blokiran ured člana Uprave Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara koji je nešto kasnije također stigao u Uskok. Sapunar je spreman na razgovor s istražiteljima i otvoreno iznošenje svoje obrane, rekao je njegov odvjetnik Veljko Miljević. .

Krunoslav Borovec jutros je za Index potvrdio da su se prostorije HAC-a počele pretraživati od ranog jutra. "Provodimo obradu zbog poslovanja", kratko nam je potvrdio Borovec. Na kasnijoj konferenciji za novinare ravnatelj policije Oliver Grbić potvrdio je da se istražuje poslovanje HAC-a i ARZ-a s Fimi-medijom. Grbić je također potvrdio da su uhićene četiri osobe za koje se sumnja da su počinili više kažnjivih djela zloporabe ovlasti te materijalnu štetu od gotovo 26 milijuna kuna.

Kalmeta i Sanader uvijek su se mogli osloniti na Sapunara

Pretraženi su i stanovi i poslovne prostorije uhićenika nakon čega je uslijedilo njihovo privođenje u Uskok. "Riječ je o potpuno neovisnom kriminalističkom istraživanju za razliku od onih koji su dosad provedeni u HAC-u", zaključio je Grbić.

Prema našim informacijama policija je upala u ured člana Uprave Sapunara, a među privedenima na razgovore su navodno dva bivša člana Uprave. Josip Sapunar je u HAC-u bio zadužen za financiranje, a prema našim izvorima upravo je Sapunar Nevenki Jurak osigurao poslove u HAC-u. Sapunar je jedini član Uprave koji je svojevremeno ostao na funkciji nakon što je Božidar Kalmeta zaključio da je "klima u firmi loša" i smijenio članove Uprave Marija Lovrinčevića i Ivicu Mlinarevića, te predsjednika Uprave Juricu Prskala. Do smjena u HAC-u došlo je zbog niza Indexovih tekstova o korupciji u toj firmi, a nedugo zatim su Prskalo i Lovrinčević uhićeni zbog afere sa Skladgradnjom.

Josip Sapunar dugi niz godina bio je najčvršća konstanta u HAC-ovoj Upravi, što navodno može zahvaliti protektoratu Božidara Kalmete. Bivši predsjednik Uprave Mario Crnjak svojevremeno je tako optužio Sapunara da stvara paralelnu liniju upravljanja u HAC-u i sastaje se s Kalmetom iza njegovih leđa. Na Sapunara se mogao osloniti i bivši premijer Ivo Sanader, s obzirom da je upravo HAC-ov član Uprave za financije, kao što je Index objavio prije nekoliko mjeseci, sjedio na famoznom sastanku u Banskim dvorima na kojem je poslana direktiva državnim firmama da posluju s Fimi-medijom. Sapunar je tada to negirao, ali policija ga danas ipak povezuje s firmom Nevenke Jurak.

Crnjak i Prskalo optuženi i zbog dionice Ravča-Ploče

Prema informacijama Mijata Stanića, koji je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, među privedenima na razgovore su i Mario Crnjak i Jurica Prskalo koji su već optuženi od strane DORH-a da su prekršili Zakon o javnoj nabavi prilikom izmjene trase dionice autoceste od Ravča do Ploča. Njih dvojica su, nakon što je već s izvođačima bio sklopljen ugovor vrijedan milijardu i 800 milijuna kuna, potpisala i dopunski ugovor s istim izvođačima. U tom ugovoru o izmijenjenoj trasi cijena radova bila je viša za 529 milijuna kuna. Državno odvjetništvo smatra da se izgradnja dionice na izmijenjenoj trasi treba naći u novom projektu, a ne kao dodatni radovi.

Zbog ovog posla, uz Crnjaka i Prskala, optužni prijedlog je podnesen i protiv HAC-a. Prskalo je početkom veljače pušten iz pritvora, u kojem je bio od kraja prošle godine. Doznaje se i kako je na razgovor navodno priveden i direktor tvrtke Cesta Varaždin Zlatko Korpar koji je ranije bio predsjednik uprave Autocesta Rijeka - Zagreb.

> Bez javnog natječaja do 10 milijuna kuna: Sanader i Kalmetin pulen ugurali Fimi-mediju u HAC

> Tema: Afere u HAC-u

Pročitajte više