Bivši sindikalni čelnik osumnjičen da je prisvojio 200 tisuća kuna

PROTIV bivšeg predsjednika Samostalnog sindikata drvne i papirne industrije Franje Janeša (56) danas je zatražena istraga zbog sumnje da je prisvojio oko 200 tisuća kuna prikupljenih sindikalnom članarinom.

Istražni zahtjev protiv bivšeg sindikalnog čelnika zatražilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje Janeša tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Sumnja se, naime, da je kao predsjednik sindikata, od 19. studenog 1998. do 16. svibnja 2000., bez znanja i odobrenja glavnog i izvršnog odbora sindikata, dao uputu sindikalnim povjerenicima da dio članarine uplaćuju na poseban račun otvoren još 1991.

Sredstva su bila namijenjena za "pomoć izbjeglim članovima sindikata iz kriznih područja", no tužiteljstvo tvrdi da je osumnjičeni u 11 navrata podigao novac s računa i dijelom podmirio troškove sindikata za kongres, a dio novca, oko 200 tisuća kuna, zadržao za sebe.

Od sadašnjeg predsjednika Samostalnog sindikata drvne i papirne industrije Zlatana Hirca doznaje se da je tužiteljstvo tražilo dokumentaciju o radu sindikata u razdoblju dok mu je na čelu bio Janeš. Osumnjičeni je taj sindikat vodio do 2002.

U obavijesti o istražnom zahtjevu, objavljenoj na internet stranicama Državnog odvjetništva RH, navedeni su samo inicijali i godište osumnjičenog.

Pročitajte više