Pejčinović Burić odlazi s čela Vijeća Europe. Ovo je njezin nasljednik

Foto: EPA

Bivši švicarski predsjednik Alain Berset (52) izabran je za glavnog tajnika Vijeća Europe na mandat od pet godina, objavila je Parlamentarna skupština VE-a.

"Čestitke Alainu Bersetu koji je upravo izabran za glavnog tajnika Vijeća Europe na mandat od pet godina!" objavila je Parlamentarna skupština na X-u.

Naslijedit će Mariju Pejčinović Burić

On će preuzeti dužnost 18. rujna kada će naslijediti Mariju Pejčinović Burić čiji je mandat obilježen izbacivanjem Rusije nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Belgijac Didier Reynders, odlazeći europski povjerenik za pravosuđe i Estonac Indrek Saar, bivši ministar kulture, također su se natjecali za čelno mjesto Vijeća Europe, organizacije koja broji 46 zemalja članica.

Morao upravljati covid krizom

Berset je bio jedan od najpopularnijih političara u Švicarskoj kada je iznenadio sve najavivši svoj odlazak iz Saveznog vijeća krajem 2023. 

Taj član Socijalističke stranke je 12 godina obnašao resor unutarnjih poslova u švicarskoj saveznoj vladi i upravo je na toj poziciji, koja pokriva zdravstvena pitanja, morao upravljati najozbiljnijom krizom u svojoj karijeri, pandemiji covida-19.

Na vrhuncu krize prijetilo mu se smrću i stavljen je pod policijsku zaštitu, što je u Švicarskoj iznimno rijetko. Alain Berset je također dvaput bio na rotirajućem mjestu predsjednika, uglavnom protokolarnoj jednogodišnjoj funkciji.

Kao predsjednik Konfederacije, prošle je godine primio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u rijetkom državnom posjetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.